Laurie Dieffembacq

KBC-topman Johan Thijs is Manager van het Jaar

KBC-baas Johan Thijs is door Trends uitgeroepen tot Manager van het Jaar. Hij volgt Michèle Sioen op, de CEO van de textielgroep Sioen Industries. Johan Thijs (53) is al zes jaar CEO van KBC Group. Aan Franstalige kant viel de keuze op Jean-Jacques Cloquet, de ex-topman van de luchthaven van Charleroi. Nu is hij de CEO van Pairi Daiza.

Voor de 34e keer heeft Trends een Manager van het Jaar verkozen. De troffee is voor de bedrijfsleider die met zijn bedrijf een waardevolle bijdrage aan de Vlaamse economie heeft geleverd en hierin een voortrekkersrol heeft gespeeld. Dit jaar is dat Johan Thijs geworden, de topman van bank en verzekeraar KBC.

De financiële instelling stelt zowat 42.000 mensen tewerk, vooral in België en Oost-Europa. Onder de leiding van Thijs is KBC uitgegroeid tot een van de meest rendabele en efficiënte banken in Europa. KBC is ook een voorloper op het vlak van digitaal bankieren.

"Het is een erkenning van het werk van al onze 42.000 werknemers elke dag. Ik wil alle KBC'ers bij deze bedanken", zegt hij in eerste reactie op de prijsuitreiking. "Ook in 2009 vlak na de crisis is mijn voorganger begonnen met meteen de handen uit de mouwen te steken. Ik heb het vanaf 2012 ook zo gedaan." Het geheim van zijn succes noemt hij de nieuwe bedrijfscultuur die hij sindsdien geïnstalleerd heeft. "We vertrekken vanuit de kracht van onze medewerker."

De Manager van het Jaar is een organisatie van Trends in samenwerking met Kanaal Z. De 18-koppige jury omvat redacteurs van Trends, ex-winnaars en onafhankelijke experts.

Ex-topman van luchthaven Charleroi is "Manager de l'Année"

Ook aan de Franstalige kant van het land is een Manager van het Jaar verkozen. Het Franstalige zusterblad Tendances koos voor Jean-Jacques Cloquet, tot voor kort de CEO van de luchthaven van Charleroi. Onder zijn leiding is Brussels South Charleroi Airport gegroeid van ruim 2 miljoen passagiers per jaar naar meer dan 8 miljoen. 

"Ik ben heel gelukkig met deze prijs", zegt hij op de prijsuitreiking. "Ik wil iedereen bedanken die me aan deze titel heeft geholpen, want ik heb dit niet alleen gedaan." Cloquet is na tien jaar vertrokken bij de luchthaven en is sinds kort een van de managers van dierenpark Pairi Daiza. Hij moet er de operationele en commerciële activiteiten leiden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen