Europees Centrum voor de Consument waarschuwt voor incassobureau: Wat gedaan met agressieve telefoontjes en mails?

Het Europees Centrum voor de Consument (ECC) waarschuwt voor dreigende telefoontjes van deurwaarder Van Straten: "Je moet dringend een openstaande schuld betalen. Doe je dat niet diezelfde avond, dan komt de deurwaarder langs." Het ECC zegt bij het Radio 2-programma "De inspecteur": "Laat u niet intimideren, het bedrijf heeft geen poot om op te staan".

Opdringerige telefoontjes

Het ECC legt uit hoe het bedrijf te werk gaat. Een secretaresse van het kantoor van gerechtsdeurwaarder Van Straten belt om te zeggen dat u een openstaande schuld hebt van rond de €174. Indien u diezelfde avond vóór 18 uur niet betaalt, zal de gerechtsdeurwaarder langskomen om beslag te leggen. De hele manier van werken is behoorlijk intimiderend. En dus betalen veel consumenten snel de rekening om van de dreigementen af te zijn. 

De gerechtsdeurwaarder zou het geld innen in opdracht van Beterprijs. Wat opvallend is: in mails spreken ze niet van Beterprijs maar van Delta Ltd. Beterprijs staat sinds 2018 op de grijze lijst van de Federale Overheidsdienst Economie. Dat wil zeggen dat de overheid het bedrijf als oplichters beschouwt. 

Het Europees Centrum van de Consument krijgt al sinds begin dit jaar onophoudelijk telefoons van ongeruste consumenten. Hun advies is: "Laat je niet intimideren, het bedrijf heeft geen poot om op te staan. Dus betaal niet." Krijgt u een mail van “Van Straten” voor dat bedrag, betwist dan 1 keer per mail.  U kan u daarbij baseren op de voorbeeldbrief van ECC België.

Een incassobureau moet erkend zijn

Elk bedrijf dat in België actief is, moet zich aan de Belgische wetgeving houden. Incassobureau’s mogen in ons land niet zomaar geld innen. Elk incassobedrijf moet ingeschreven zijn op de lijst van de FOD Economie. En Van Straten staat niet op die lijst, zegt het ECC. 

Als gerechtsdeurwaarder zou Van Straten wel incasso activiteiten mogen doen, maar nergens op de website van deze “Van Straten” kan teruggevonden worden waar deze beweerde gerechtsdeurwaarder zijn activiteit zou hebben. Hij wordt niet teruggevonden op de website van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders in België, noch deze van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders in Nederland.

Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambt, en dus enkel als de koning u benoemd heeft, kan u dit beroep in België uitvoeren, en mag u die titel dragen. Deze eiser weigert zich kenbaar te maken, wat uiteraard niet kan.

Het ECC is duidelijk: als je een telefoon of een mail krijgt van Van Straten met de dringende vraag om te betalen, ga er dan niet op in. Ook al gebruikt het bedrijf dreigende taal. Mail wel eenmalig naar het bedrijf dat u de schulden betwist.

Meld het voorval op meldpunt.belgie.be. Bevindt de televerkoper zich in een ander land van de Europese Unie, contacteer dan het Europees Centrum voor de Consument.

Meest gelezen