BELGA/BOGAERTS

Man die autopsierapporten slachtoffers 22 maart gestolen zou hebben, is teruggekeerde Syrië-strijder

De 27-jarige man die opgepakt werd omdat hij de autopsierapporten van de slachtoffers van 22 maart uit het Brusselse parketgebouw gestolen zou hebben, is een teruggekeerde Syriëstrijder. 

Vorige week kon een dief binnendringen in het kantoor van de wetsdokter in het Brusselse parketgebouw. Hij kon daar een harde schijf stelen met daarop verschillende documenten. Er stonden onder meer autopsieverslagen op van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Maalbeek.

Speurders konden intussen al een verdachte identificeren en oppakken. Het gaat om de 27-jarige Iliass K. De man ontkent de diefstal. Hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter en is voor de raadkamer verschenen, die zijn aanhouding bevestigd heeft. Gerechtelijke bronnen betwijfelden gisterenavond of het wel om een gerichte diefstal ging. Naast de harde schijf waren er immers nog een aantal andere goederen gestolen en de verdachte zou geen enkele link hebben met de aanslagen van 22 maart of de slachtoffers.

Teruggekeerde Syriëstrijder

Maar K. zelf is niet de minste. Hij is een teruggekeerde Syriëstrijder. In december 2012 trok hij naar Syrië als rekruut van de beruchte ronselaars Jean-Louis Denis (die onlangs vrijkwam uit de gevangenis) en Khalid Zerkani. Een half jaar later al keerde K. gewond terug naar België: een kogel had hem een klaplong en een gebroken bovenarm bezorgd. Even voordien had hij getuigd hoe hij in Syrië een man onthoofd had.  

In 2016 werd hij tot vijf jaar cel veroordeeld, waarvan de helft met uitstel, omdat hij lid was van een terroristische groepering. Hij werd niet vervolgd voor de onthoofding. 

Meest gelezen