De Noorse politie vraagt de hulp van het publiek

Noorwegen in de ban van mysterieuze ontvoering steenrijke vrouw

Ruim tien weken lang slaagde de Noorse politie er in de zaak geheim te houden. Na de ontvoering van Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, op 31 oktober vorig jaar, werd een leger speurders op de zaak gezet. Zonder resultaat. Dus doet de politie nu een beroep op het publiek om de ontvoerders te vinden.  

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen woont met haar rijke man in Lorenskog, op minder dan 20 kilometer van de Noorse hoofdstad Oslo. Ze was thuis op 31 oktober vorig jaar en werd ontvoerd. Dat staat vast, want er was sindsdien (digitaal) contact tussen de politie en de ontvoerders. Afgezien van die zekerheden is de ontvoering van het 68-jarige slachtoffer één groot raadsel.

De woning waar het slachtoffer werd ontvoerd

Losgeld in cryptomunt

De echtgenoot van het slachtoffer is de industrieel Tom Hagen, die fortuin maakte in de vastgoed- en energiesector. Hagen is één van de rijkste Noren. Het was al snel duidelijk dat het de ontvoerders om losgeld te doen is. En wel in de vorm van "Monero", dat is een cryptomunt (zoals de Bitcoin).  Met andere woorden de daders eisen virtueel geld.  In tegenstelling tot gewone bankbiljetten is dat virtueel geld na een transactie niet traceerbaar. De politie wil het getal niet bevestigen, maar volgens een Noorse krant eisen de ontvoerders losgeld ter waarde van ongeveer negen miljoen euro.

De dreigementen zijn ernstig. Toch raden wij aan het losgeld niet te betalen

politie-inspecteur Tommy Broeske

De politie zei op een persconferentie dat er al vrij snel na de ontvoering contact was met de criminelen. Dat contact verliep via een internetplatform. De speurders konden niet uitmaken waar of door wie de berichten werden gepost. De contacten met de ontvoerders gebeurden in het grootste geheim. Of dat op vraag van de ontvoerders zelf was, is niet duidelijk.

Maar de speurtocht leverde, ook na tien weken intensief zoeken, weinig of niets op. Daarom schakelt de Noorse politie nu een versnelling hoger, door een beroep te doen op het Noorse publiek. In de hoop dat iemand een gouden tip heeft. En in de hoop dat mevrouw Falkevit Hagen dan nog in leven is, want volgens de politie is het slachtoffer wel degelijk in groot gevaar. 

Of dat inhoudt dat de ontvoerders er mee hebben gedreigd Anne-Elisabeth Falkevit Hagen te doden, is niet bekend. Hoe dan ook raden de speurders de echtgenoot van de ontvoerde vrouw aan om het geëiste losgeld niet te betalen. En zo blijft het voorlopig bang afwachten in deze zaak die sinds vanochtend hét gespreksonderwerp bij uitstek is geworden in Noorwegen.

Meest gelezen