Oxfam: "Meest kwetsbare mensen aan lot overgelaten in Griekse vluchtelingenkampen"

Honderden zwangere vrouwen, minderjarigen zonder begeleiding en overlevers van martelingen worden aan hun lot overgelaten in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam.

"Vorig jaar was er maar één door de overheid aangeduide arts op Lesbos en die was verantwoordelijk voor maandelijks 2.000 mensen die arriveerden. In november was er zelfs helemaal geen arts aanwezig, dus waren er ook geen screenings om de kwetsbare vluchtelingen op te sporen. De bestaande procedures waren al verwarrend en ze zijn alleen al het voorbije jaar drie keer veranderd", zo staat er in het rapport.

De winter heeft veel regen gebracht op Lesbos en de tentenkampen zijn omgevormd tot modderpoelen. De verwachting is dat de temperaturen volgende week gaan zakken onder het vriespunt en dat er sneeuw gaat vallen. "De mensen doen er alles aan om warm te blijven en ze verbranden alles wat ze kunnen, onder andere plastic. Ze nemen ook geïmproviseerde heaters mee in hun tenten.

"De lokale autoriteiten en mensenrechtengroeperingen doen er alles aan om de omstandigheden te verbeteren, maar helaas wordt dat bijna onmogelijk gemaakt door het beleid van de Griekse regering en de EU, waardoor de vluchtelingen voor langere periodes vastzitten op de eilanden", zegt Oxfam. De organisatie roept de Griekse regering en de EU-lidstaten op om meer experts, zoals artsen en psychologen, af te vaardigen naar de eilanden en het screeningsysteem aan te passen.

  

Meest gelezen