Videospeler inladen...

Postauto wordt weerstation: "Weer voorspellen op een heel lokaal niveau"

Dertig auto's van Bpost worden uitgerust met sensoren die informatie verzamelen over het weer. Het is een proefproject van het KMI. Dat wil de gegevens gebruiken om het weer nauwkeuriger te voorspellen én op een heel lokaal niveau

"Het is een project waar we al een tijdje op broeden," zegt David Dehenauw van het KMI bij Radio 2 Antwerpen. "We hebben op dit moment 30 vaste weerstations in België die elk uur informatie doorgeven. Maar we willen graag data verzamelen op een heel lokaal niveau. Daarom gaan we samenwerken met bedrijven die overal komen, zoals Bpost."

Concreet zullen in een eerste fase 30 postauto's sensoren krijgen om bijvoorbeeld de temperatuur te meten, maar ook lichtsensoren die kunnen zien of er sneeuw op de weg ligt. Onder de motorkap kunnen microfoontjes hagel detecteren. En ook informatie van de ruitenwissers en de mistlampen wordt doorgegeven. "Die informatie komt dan continue in onze gesofisticeerde weercomputers terecht, zodat we heel nauwkeurig het weer kunnen opvolgen."

Op termijn wil het KMI een betrouwbaar weerbericht per gemeente kunnen geven. "Dat is de ambitie, " zegt Dehenauw. "Dat is nog niet voor morgen, maar over 10 jaar zouden we dat wel moeten kunnen."

Postbodes

De postauto's met weersensoren zullen vanaf volgend jaar rondrijden, het proefproject start in de regio Antwerpen. "We gaan daarvoor de postauto's gebruiken die nu al uitgerust zijn met senoren voor de luchtkwaliteit, " zegt Barbara Van Speybroeck van Bpost. "De postbodes zullen niets speciaals moeten doen, zij kunnen gewoon brieven en pakjes blijven rondbrengen."

Meest gelezen