Videospeler inladen...

Wat is er aan de hand bij Proximus? Drie vragen over de hervormingsplannen en ontslagronde

Bij Proximus zijn de komende jaren 1.900 jobs bedreigd, terwijl er 1.250 nieuwe aanwervingen zouden gebeuren. Dat heeft Proximus bevestigd, nadat gisteren ontslagnemend minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dat al had laten verstaan. Wat is er aan de hand? VRT NWS-journalist Steven Rombaut legt het uit.

Videospeler inladen...

Operationeel doet Proximus het eigenlijk heel goed. Na de laatste kwartaalresultaten heeft het bedrijf zelfs de winstverwachtingen opnieuw verhoogd omdat het sterke cijfers kon voorleggen. Proximus wint bijvoorbeeld nog tv-klanten, terwijl concurrent Telenet er verliest. En Proximus kan ook ten volle profiteren van zijn lageprijzenmerk Scarlet, waardoor het toch beter die klanten kan behouden die de zo goed als jaarlijkse prijsverhogingen bij de merken Proximus en Telenet beu zijn.

Videospeler inladen...

De jaren van sterke groei en hoge winstmarges liggen achter de rug, dat geldt voor de hele telecomsector. Denk aan de roamingkosten in Europa die telecombedrijven niet meer mogen aanrekenen aan de klanten. Waardoor we nu goedkoop mobiel kunnen bellen in Europa.

Tegelijkertijd staat Proximus voor zware investeringen. Denk aan het glasvezelnetwerk dat het bedrijf aan het uitrollen is tot aan de huizen. Op die manier moet het netwerk van Proximus op termijn gelijke tred kunnen houden met het kabelnetwerk van Telenet. Maar er is ook het nieuwe 5G-netwerk, dat het mobiel internet tot 100 keer sneller moet maken dan 4G. 

En dan is er nog de vrees voor extra concurrentie. Na de zomer kan er een vierde mobiele speler op de markt komen naast de bestaande spelers Proximus, Orange en Telenet/Base. Het was de vorige minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) die dat heeft doorgeduwd in de hoop dat de prijzen voor mobiele telefonie zullen dalen.

Videospeler inladen...

Topvrouw Dominique Leroy heeft altijd gezegd dat ze rekening houdt met zo'n vierde speler en dat ze Proximus daarop wil voorbereiden. Haar bezorgdheden zijn terecht in die zin dat een vierde mobiele speler marktaandeel kan afsnoepen en ook de prijzen kan drukken. En dat er dus minder winst overblijft voor de bestaande spelers.

Het is maar de vraag of er een vierde speler komt. Vaak wordt de Franse groep Iliad genoemd die zich opwerpt als een echte prijsbreker. Zo biedt het bijvoorbeeld in Italië voor amper 6 euro onbeperkt bellen aan met 30 gigabyte mobiele data. Een te duchten concurrent dus, maar of Iliad ook echt van plan is om naar hier te komen, is niet duidelijk.

Meest gelezen