Videospeler inladen...

Saudische vrouw die de islam afzwoer, mag asiel aanvragen in Australië

De 18-jarige Saudische vrouw die voor haar familie op de vlucht was geslagen en werd tegengehouden op de luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok, mag asiel aanvragen in Australië. Dat heeft de regering daar beslist na een positief advies van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Rahaf Mohammed al-Qunun haalde de internationale pers nadat ze zich had opgesloten in een hotelkamer op de luchthaven van Bangkok. De vrouw was op vakantie in Koeweit, nam een vlucht richting Bangkok om door te reizen naar Australië waar ze asiel wilde aanvragen. Ze zegt dat ze de islam heeft afgezworen, maar daardoor vreest voor haar leven als ze moet terugkeren naar Saudi-Arabië.

Vertegenwoordigers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spraken met de vrouw en kregen haar zaak toegewezen. Zij beschouwen haar als een vluchteling en willen dat Australië een asielprocedure opstart. 

Australië zal de aanvraag bekijken. "We zullen het behandelen zoals we altijd doen. Maar de regering geeft geen commentaar op deze zaak", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De minister van Volksgezondheid Greg Hunt zei eerder nochtans: "Als ze als vluchteling wordt erkend, dan zullen we heel zeker een humanitair visum overwegen." De jonge vrouw kan in Saudi-Arabië de doodstraf krijgen, omdat ze aan de islam verzaakt. 

Meest gelezen