Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Sultan Abdullah van Pahang is verkozen tot nieuwe koning van Maleisië

In het Zuidoost-Aziatische land hebben negen sultans hun collega Abdullah verkozen tot nieuwe federale koning. Hij krijgt een ambtsperiode van vijf jaar. Begin deze maand was zijn voorganger Mohammed V van de staat Kelantan afgetreden. Maleisië kent een roterend koningschap tussen de negen regionale heersers.

Maleisië heeft een uniek staatsmodel. Het is een federale staat met dertien deelstaten en drie federale territoria. Negen deelstaten zijn oude vorstendommen onder een erfelijk moslimheerser met de titel sultan. Min of meer volgens een beurtrol treedt elk van die sultans voor een periode van vijf jaar op als Yang di-Pertuan Agung of federaal koning van Maleisië. Dat is een ceremoniële functie, want de echte macht ligt bij premier Mahathir Mohammed.

Begin deze maand was koning Mohammed V uit de noordelijke staat Kelantan onverwacht afgetreden. Een reden is niet gegeven, maar geruchten als zou hij getrouwd zijn met een Russische schoonheidskoningin zouden zijn rol als behoeder van de islam in Maleisië wat ondermijnd hebben. Zeker is dat echter niet.

Volgens een beurtrol treedt elk van de sultans voor een periode van vijf jaar op als federaal koning van Maleisië

Zoals de grondwet bepaalt, heeft het college van negen sultans onder elkaar nu een nieuwe koning van Maleisië gekozen. In principe is die stemming geheim, maar in de praktijk gebeurt die volgens een beurtrol die bij de onafhankelijkheid in 1957 werd bepaald.

Volgens die beurtrol was het nu de beurt aan de 88-jarige sultan Ahmad Shah van de staat Pahang, maar die had zijn taken in december overgedragen aan zijn zoon Abdullah en bleek dus niet in staat om nog eens vijf jaar op de troon van Maleisië te zitten. Daarom is vrij verrassend besloten dat zijn zoon Abdullah hem op 15 januari opvolgde als sultan van Pahang. Dat maakte de weg vrij voor de verkiezing van Abdullah tot koning van Maleisië.

"Paleiscoup" voor het koningschap

De nieuwe koning maakt dus een blitzcarrière: in enkele weken tijd is hij gepromoveerd tot sultan van zijn eigen deelstaat en daarop tot koning van Maleisië. Sultan Abdullah is 59 en studeerde aan de universiteit van Oxford en de Britse militaire academie van Sandhurst.

Hij was al eens regent van het sultanaat Pahang toen zijn vader Ahmad Shah tussen 1979 en 1984 koning van Maleisië was. De nieuwe koning is net zoals zijn vader een sportfanaat. Hij zit in het bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA en is voorzitter van de Aziatische Hockeyfederatie. Eerder was hij voorzitter van de Maleisische voetbalbond.

Pahang is qua oppervlakte de derde deelstaat van Maleisië en de grootste op het vasteland. Het is bekend van toeristische trekpleisters zoals de jungle en theeplantages in de Cameron Highlands (zie foto) en het toeristische eiland Tioman in de Zuid-Chinese Zee.

Een theeplantage in de Cameron Highlands in de deelstaat Pahang.
IPBES/Szefei/Shutterstock.com

Meest gelezen