Vlaams Belang in zee met Dries Van Langenhove: wie heeft hier wat bij te winnen?

Zowel voor Vlaams Belang als voor Dries Van Langenhove kan het lijsttrekkerschap voor de Kamer van de "onafhankelijke kandidaat" Van Langenhove veel opleveren, hoewel er ook risico's aan verbonden zijn. Wetstraatwatcher Ivan De Vadder peilt in "De wereld vandaag" naar de motieven van beide partijen om een verbond aan te gaan. 

In de eerste plaats heeft Vlaams Belang hierbij te winnen. "Het electorale ijzer smeden terwijl het heet is", noemt De Vadder dat. Hij verwijst naar een oud ideaal van Vlaams Belang: "Forza Flandria" of een bundeling van alle rechtse krachten in Vlaanderen. "We hebben geleerd dat de N-VA daarbij wordt uitgesloten, want die bestendigt het cordon sanitaire, maar wie wel mag meedoen, is die onafhankelijke activist." De Vadder wijst erop dat VB-voorzitter Tom Van Grieken Dries Van Langenhove graag zo voorstelt en dat Van Langenhove zichzelf ook zo noemt.

Hoe onafhankelijk ben je als je als lijsttrekker op een lijst gaat staan en achter de vlag van die partij gaat staan?

Ivan De Vadder

Erg geloofwaardig vindt hij dat niet. "Onafhankelijkheid, dat is een gevoel dat bestaat tussen de twee oren van de persoon die zichzelf onafhankelijk noemt. Hoe onafhankelijk ben je als je als lijsttrekker op een lijst gaat staan en achter de vlag van die partij gaat staan?" Die kritiek gold tot enkele maanden geleden ook voor Jinnih Beels, die als onafhankelijke de Antwerpse SP.A-lijst trok.

Ivan De Vadder bekijkt het met enige scepsis. "Je bent onafhankelijk omdat je dat zelf zegt, maar in se zal iedereen je percipiëren als lijsttrekker van - in dit geval - Vlaams Belang."

Van Langenhove betekent meer profilering en is een electoraal kanon

Ivan De Vadder

Desondanks kan Van Langenhove een succesvol wit konijn zijn voor Vlaams Belang. "Hij betekent meer profilering en hij is een electoraal kanon",  zegt De Vadder. Bovendien zal Van Langenhove het als lijsttrekker in Vlaams-Brabant moeten opnemen tegen Theo Francken, een N-VA-boegbeeld dat zich op asiel en migratie heeft geprofileerd en daarmee populair is geworden. "Laat net dat de reden zijn van het kleine electorale succes van Vlaams Belang in oktober." Van Langenhove als speerpunt om een bres in het imago van Francken slaan.  

Maar ik denk dat hier ook een zekere bestaanszekerheid voor Dries Van Langenhove in zit

Ivan De Vadder

Ook voor Van Langenhove zelf zitten voordelen aan de "deal" met Vlaams Belang. Zo is hij allicht ideologisch "bij de juiste partij" terechtgekomen.

"Maar ik denk dat hier ook een zekere bestaanszekerheid voor Dries Van Langenhove in zit", aldus De Vadder. Van Langenhove is nog niet helemaal afgestudeerd en heeft de laatste maanden enige bekendheid opgebouwd. "De man is sowieso verkozen als lijsttrekker van een partij die wellicht meer dan 10 procent zal halen. Dan heeft hij een job voor de volgende vijf jaar, en een goedbetaalde job."

Dan is er nog de parlementaire onschendbaarheid waarnaar Van Langenhove zelf heeft verwezen in een Facebook-post. De Vadder verwijst naar de onderzoek dat loopt waarvan Van Langenhove het voorwerp uitmaakt. "Als dat tot een uitkomst komt, moet het parlementslid Dries Van Langenhove eerst van die onschendbaarheid ontheven worden. Daar zit dan toch wel nog een schakel tussen, en als zijn collega's-parlementsleden dit niet doen, is hij voor vijf jaar van dit onderzoek verlost."

"Er zijn wel wat andere motieven om op twee weken tijd van anti-partijpolitiek plotseling een onafhankelijk boegbeeld van een partij te worden."

In de figuur van Dries Van Langenhove wordt een bokshandschoen aan de borst gekoesterd

Ivan De Vadder

Maar succes is niet verzekerd. "Het kan ook mislukken, en dan heb je gedaan", denkt De Vadder. Dat geldt niet alleen voor de figuur van Dries Van Langenhove, die vooral naam en faam heeft verworven via de sociale media, maar ook voor de partij Vlaams Belang, die hierdoor weer minder "proper" kan overkomen. "In de figuur van Dries Van Langenhove wordt een bokshandschoen aan de borst gekoesterd."

Beluister hieronder het gesprek met Ivan De Vadder in "De wereld vandaag".

Meest gelezen