© Kees van de Veen

"CO2-uitstoot in de VS vorig jaar het sterkst gestegen in 8 jaar tijd"

De CO2-uitstoot in de Verenigde Staten is in 2018 het sterkst gestegen in acht jaar. Dat is het voorlopige resultaat van een schatting van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Rhodium Group. De uitstoot nam toe met 3,4 procent. Volgens de studie is dat zelfs de op een na grootste toename in meer dan twintig jaar. De onderzoekers menen dat de oorzaak vooral te zoeken is in de sterke economische conjunctuur in de VS.

De onderzoekers wijzen erop dat in 2018 een recordaantal kolencentrales zijn stilgelegd. Toch is de CO2-uitstsoot van de energiesector merkbaar gestegen. Ook stootte de Amerikaanse industrie meer uit vanwege de hogere productie. De grootste bron van uitstoot is voor het derde jaar op rij de transportsector. De uitstoot van auto's nam af, maar de florerende economie deed die van vliegtuigen en vrachtwagens wel toenemen. 

Meest gelezen