6 vragen en antwoorden: Wat weten we over de diefstal bij het Brussels parket en over de verdachte, een Syriëstrijder?

Vorige week donderdag werd een harde schijf gestolen uit het kantoor van een wetsdokter in het Brusselse parketgebouw. Op die harde schijf: onder meer de autopsierapporten van slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart. Wat weten we tot nu toe over de diefstal en over de vermoedelijke dief, Iliass K.? Zes vragen en zes antwoorden. 

1. Wat is er precies gebeurd?

Vorige week donderdag kon een dief binnendringen in het kantoor van de wetsdokter in het Brusselse parketgebouw. Hij kon verschillende zaken meegritsen, waaronder een harde schijf, de back up van de computer van de wetsdokter. Op die harde schijf stonden onder meer de autopsieverslagen van de slachtoffers van de aanslagen in ons land. Ook enkele andere zaken - waaronder een dictafoon en een flesje parfum - werden gestolen.

De grote vraag: was dit toeval of niet? Het parket benadrukt dat niets wijst op een gerichte diefstal, net omdat er meerdere zaken gestolen werden en omdat de harde schijf de hele back up van de computer bevat. De diefstal zou ook geen impact hebben op de lopende gerechtelijke procedures. De autopsierapporten zitten ook in een papieren versie in de dossiers. 

2. Hoe hebben de speurders de verdachte gevonden?

Vrij snel na de diefstal konden de speurders een verdachte identificeren. Naast de harde schijf, had de dief volgens onze informatie ook een gsm gestolen. Die gsm kon gelokaliseerd worden. En door de analyse van de gsm-masten kon de politie een verdachte identificeren en oppakken: Iliass K. Hij werd aangehouden op verdenking van diefstal.

Naast de harde schijf, had de dief volgens onze informatie ook een gsm gestolen

K. blijft dus nog een maand langer in de cel, al kan hij wel nog in beroep gaan. K. zelf ontkent in alle talen en ook de gestolen spullen konden voorlopig niet teruggevonden worden. Vandaag moest de verdachte voor de raadkamer verschijnen, die heeft beslist dat hij aangehouden blijft. Zijn advocaat, Jonatan De Taye vraagt alvast zijn vrijlating. "Het dossier is heel licht."

3. Wie is Iliass K.?

Iliass K. is allesbehalve een onbekende voor het gerecht. In december 2012 trok hij naar Syrië als rekruut van Jean-Louis Denis en Khalid Zerkani, twee van de meest beruchte ronselaars in ons land. De 44-jarige Denis mocht onlangs de gevangenis verlaten. Hij had vijf jaar achter de tralies gezeten omdat hij lid was van een terroristische organisatie en jihadistische propaganda verspreid had. Zerkani - die door het parket "de grootste ronselaar van België" genoemd wordt - werd op zijn beurt in 2016 tot 15 jaar cel veroordeeld. Hij overtuigde tientallen mensen om in Syrië te gaan strijden. Onder hen ook Najim Laachraoui, een van de daders van de aanslagen in ons land, en Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van Parijs en Brussel.

In december 2012 trok hij naar Syrië als rekruut van Jean-Louis Denis en Khalid Zerkani, twee van de meest beruchte ronselaars in ons land.

Enkele maanden nadat K. naar Syrië vertrokken was, stond hij al terug in België. Gewond, want door een kogel had hij een klaplong en een gebroken bovenarm. Even voordien, in mei 2013, had hij aan de telefoon nog verteld dat hij een slachtoffer in Syrië onthoofd had. In 2016 kreeg K. in ons land een celstraf van vijf jaar, waarvan de helft met uitstel, omdat hij lid was van een terroristische groepering. Voor de onthoofding werd hij toen niet vervolgd, het onderzoek naar die feiten loopt nog.

Lees verder onder de kaart. 

4. Hoe raakte hij binnen in het gebouw?

Het Portalisgebouw - niet te verwarren met het Justitiepaleis - bevindt zich aan het Poelaertplein, centrum Brussel. Het is een modern gebouw, met een strenge beveiliging. Iedereen moet zich aanmelden bij een onthaalmedewerker. Daar moet ook een identiteitskaart worden voorgelegd. Nadien moet iedereen door een metaaldetector.

Er is wel een toegangscontrole, maar mensen met slechte bedoelingen vinden vaak nog een weg

Ine van Wymersch, woordvoerder van het Brussels parket

Alle verdiepingen zijn bovendien beveiligd met een badge. Alleen op het gelijkvloers zijn een paar kantoren waar je zonder badge bij kan, waaronder dat van de wetsdokter. Dat bevindt zich in de gang naast de wachtzaal en de toiletten. De wetsdokter doet niet alleen lijkschouwingen, maar controleert ook mensen die arbeidsongeschikt zijn, en daarom is het kantoor vlot bereikbaar. “Er is wel een toegangscontrole, maar mensen met slechte bedoelingen vinden vaak nog een weg", zegt parketwoordvoerder Ine van Wymersch.

5. Wat kwam K. daar doen?

Volgens onze informatie moest K. bij het Brusselse parket zijn in verband met zijn probatievoorwaarden

Volgens onze informatie moest K. bij het Brusselse parket zijn in verband met zijn probatievoorwaarden. K. was (deels) met uitstel veroordeeld voor lidmaatschap van een terreurgroep. Dat betekent dat hij zich aan een aantal voorwaarden moet houden. Hij moest voor de probatiecommissie verschijnen, die controleert of hij zich aan de voorwaarden houdt of niet.

6. Wie is verantwoordelijk?

Het Portalisgebouw is eigendom van de Regie der Gebouwen. Zij zijn verantwoordelijk voor de beveiliging, samen met de federale overheidsdienst Justitie. Het parket heeft daar eigenlijk weinig mee te maken. Toch is het een pijnlijk verhaal voor de hele justitie, ook al wordt het proces niet geschaad. Uiteraard zit het parket zeer verveeld met de zaak. "Het is een understatement dat we hier niet blij mee zijn", zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. "Dit heeft een enorme impact op de slachtoffers en hun familie."

Het is een understatement dat we hier niet blij mee zijn

Ine Van Wymersch - woordvoerder Brussels parket

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 1":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen