210.000 euro boete voor vervuilen van gronden en beken in Houthalen-Helchteren

De uitbater van een groot landbouwbedrijf en biogasinstallatie uit Houthalen-Helchteren is veroordeeld omdat hij jarenlang zijn gronden vervuilde. Daardoor kwamen er ook veel te veel nitraten in het grondwater en de nabijgelegen Bolissenbeek en Zwarte Beek terecht.

De varkensboer voerde jarenlang te veel mest uit en sjoemelde met de documenten om mest te vervoeren. De zaak kwam aan het licht toen er in de buurt van zijn bedrijf een nitraatvervuiling aan het licht kwam. Zowel het grondwater als de Bolissenbeek en de Zwarte Beek bleken zwaar verontreinigd. En bij een incident in één van zijn vergistingsinstallaties stroomde het mest over de akkers tot in de Bolissenbeek.

Straf

De twee bedrijven en de varkensboer zelf moeten samen 210.000 euro boete betalen. Later kan daar ook nog een schadevergoeding voor de Vlaamse Milieu Maatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos bijkomen. Enkele jaren geleden had de provincie de milieuvergunning van het bedrijf al geschorst.

Meest gelezen