Videospeler inladen...

Asielaanvragen in december met 35 procent gedaald op maandbasis, maar op jaarbasis wel bijna 20 procent gestegen

In de maand december is het aantal asielaanvragen in ons land met 35 procent gedaald ten opzichte van november. Dat zegt Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Over het hele jaar 2018 is het aantal aanvragen wel gestegen met bijna 20 procent ten opzichte van 2017. Alle aanvragers hebben intussen ook opvang gekregen.

In december 2018 hebben in ons land 1.253 mensen een asielaanvraag ingediend. Dat is een daling van 35 procent in vergelijking met de maand daarvoor. Het is ook het laagste aantal voor een decembermaand sinds 2008. Over het hele jaar 2018 waren er bijna 23.500 aanvragen. Dat is een stijging met bijna een vijfde ten opzichte van 2017.

Alle aanvragers hebben intussen opvang gekregen

Maggie De Block, Minister Asiel en Migratie

"Alle aanvragers hebben intussen opvang gekregen, in afwachting van de beoordeling van hun asielaanvraag", zegt De Block. “Dankzij het puike werk van alle betrokkenen zijn de wachtrijen aan het Klein Kasteeltje van de baan.”  

Ontradingscampagne en maatregelen voor Palestijnen

Het grootste aantal aanvragen kwam van mensen uit Syrië, Palestina en Irak. Sinds de zomer van vorig jaar is er een stijgend aantal aanvragen van mensen uit Palestina. Daarom neemt De Block maatregelen. "Sinds de zomer van vorig jaar is er een stijgend aantal aanvragen van mensen uit Palestina. Begin december heeft het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen zijn richtlijnen aangepast en krijgen deze mensen niet automatisch meer een erkenning. Ik heb bij mijn aantreden daarom aan het CGVS gevraagd om na te gaan of reeds erkende vluchtelingen uit Gaza hun status kan worden ingetrokken. Tenslotte wordt werk gemaakt van een ontradingscampagne ten aanzien van Palestina".

Combinatie

De Block reageert ook in "De wereld vandaag" op Radio 1 op de cijfers. Zij schrijft de daling in december aan een combinatie van factoren toe. "Enerzijds zijn er een aantal dagen beperkingen en quota geweest waarbij maar 50 kwetsbare mensen per dag werden binnengelaten", zegt ze. "Daarnaast waren er de feestdagen."

"Over het hele jaar zien we dat de cijfers toch met 19 procent zijn gestegen. Daar moeten we naar kijken. Het duidt op een hogere instroom van mensen in ons asielopvangsysteem. We moeten zien of zich dat normaliseert of niet."

Haar voorganger Theo Francken (N-VA) steekt de pluimen voor de daling in december vooral op zijn eigen hoed en verwijst naar de quota die hij zelf als staatssecretaris had ingevoerd.

Bekijk hier het item uit "Het Journaal" over de daling van het aantal asielaanvragen in ons land:

Videospeler inladen...

Meest gelezen