Videospeler inladen...

Nederlandse petanquespelers beschuldigen Belgische en Franse collega's van dopinggebruik

Belgische en Franse petanquespelers gebruiken volop doping. Dat zeggen de Nederlandse petanquespelers Kees Koogje en Edward Vinke in een interview met de Nederlandse site Vice Sports.

Koogje en Vinke spelen ook wedstrijden op Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen. "Van mij mag er wel wat vaker op doping gecontroleerd worden" zegt Edward Vinke aan Vice Sports. "Vooral in Frankrijk en België denk ik dat er veel gebruik wordt gemaakt van verdovende middelen."

Die gaan dan even naar het toilet en gooien geen bal meer fout als ze terugkomen

Petanquespeler Edward Vinke

Volgens Edward Vinke en Kees Koogje gebruiken spelers onder meer rilatine om de concentratie te verbeteren, maar ook cocaïne. "Ik ken genoeg Belgische spelers die coke gebruiken", zegt Vinke. "Die gaan dan even naar het toilet en gooien geen bal meer fout als ze terugkomen. Ze voelen zich dan echt de koning."

Koogje herinnert zich een wedstrijd tegen Madagaskar in Frankrijk. "We stonden ver voor en speelden foutloos. Toen gingen zij even tien minuten naar de wc, en kwamen ze terug met enorme ogen. Alles ging ineens goed bij die gasten."

Wij kunnen ontkennen noch bekennen dat er resultaatbevorderende middelen of andere worden gebruikt

Petanquefederatie Vlaanderen

"Wij kunnen ontkennen noch bekennen dat er resultaatbevorderende middelen of andere worden gebruikt tijdens het beoefenen van de petanquesport", reageert de Petanquefederatie Vlaanderen in een persbericht. "Er zijn geen gevallen van dopinggebruik binnen de Belgische petanquesport gekend."

"Op normale toernooien wordt er ook haast nooit een dopingcontrole gehouden", weet Edward Vinke. "Ook geen alcoholcontrole trouwens", vult Kees Koogje aan. "Soms heb ik het idee dat er op toernooien te veel wordt gedronken. Dan staan er mensen gewoon helemaal lazarus op de baan." 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over petanque in België:

Videospeler inladen...

Meest gelezen