Videospeler inladen...

Dagje spijbelen voor het klimaat: positief engagement of toch maar beter niet?

Vanmiddag kwamen 3.000 scholieren in Brussel op straat voor een degelijk klimaatbeleid. Een initiatief dat getuigt van veel jeugdig engagement, maar sommigen plaatsen er toch wel vraagtekens bij, want de betogers hebben daarvoor een dagje gespijbeld. Wenselijk of niet. De meningen zijn verdeeld, blijkt uit een discussie in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Sociaal ondernemer Youssef Kobo heeft het over een heel indrukwekkend initiatief, maar heeft toch bedenkingen. "Jongeren aanzetten tot spijbelen vind ik toch niet meteen de slimste zaak. Ik heb zelf een non-profit waar we werken met kansarme jongeren die wat schoolmoe zijn." Die schoolmoeheid begint net als jongeren geen zin hebben om naar school te gaan, thuisblijven, spijbelen of met vrienden in de stad rondhangen, zegt hij.

Daarom praten wij er nu ook over: omdat zer iets op het spel zetten en een sanctie riskeren

Theatermaker Michaël De Cock

"Ik kijk meer naar de positieve aspecten dan naar de risico's op schooluitval", reageert Michaël De Cock, artistiek leider van de KVS. De Cock heeft zelf drie kinderen. "Het hoofdsignaal van die jongeren is dat er niet geluisterd is naar het signaal van 70.000 klimaatbetogers dat men niet genoeg bekommerd is om onze toekomst."

Volgens De Cock is het geen toeval dat de scholieren betogen tijdens de schooluren. "Omdat die actie daardoor veel meer weerklank krijgt. Daarom praten wij er nu ook over: omdat ze iets op het spel zetten en een sanctie riskeren."

Nodig ze uit, neem ze ernstig en begin nu niet over het feit dat ze één dag niet naar school zijn geweest

Theatermaker Michaël De Cock

"Ik ben het ermee eens dat jongeren gehoord willen worden. Tegelijkertijd vind ik spijbelen niet een van de beste opties", blijft Kobo vinden. De Cock heeft daar begrip voor, maar blijft erbij: "Nu moet je niet zeggen "spijbel niet"! Offer nog een schooldag op en nodig jongeren uit in het parlement en praat er nu eens echt over. Nodig ze uit, neem ze ernstig en begin nu niet over het feit dat ze één dag niet naar school zijn geweest."

Een halve dag, daar zal het niet op aan komen, maar elke week een halve dag zoals in Zweden, dan doen jongeren zichzelf de das om

Youssef Kobo, sociaal ondernemer

"Een halve dag, daar zal het niet op aan komen, maar elke week een halve dag zoals in Zweden, dan doen jongeren zichzelf de das om", houdt Kobo vol. Hij blijft in de eerste plaats begaan met de strijd tegen kansarmoede. "Als men vindt dat men dit moet volhouden, moet men dit volhouden", aldus Michaël De Cock, die enig jeugdig activisme duidelijk meer apprecieert. "Als ze iets op de agenda willen  zetten, moeten ze dat doen op de manier dat ze dat op de agenda krijgen." 

Beluister hieronder de discussie tussen Youssef Kobo en Michaël De Cock in "De wereld vandaag":

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over het klimaatprotest in Brussel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen