Wie wordt "De nieuwe lichting 2019"? Ontdek de 9 kanshebbers

Radiozender Studio Brussel gaat opnieuw op zoek naar muzikaal talent uit eigen land via "De nieuwe lichting". Uit de bijna 1.000 beginnende artiesten heeft een professionele jury onder leiding van voorzitter Kirsten Lemaire 5 soloartiesten en 4 bands geselecteerd als finalisten. Maak kennis met de mogelijke opvolgers van eerdere "Nieuwe lichting"-winnaars Tamino, SONS en Equal Idiots.

Kirsten Lemaire heeft samen met medejuryleden Flip Kowlier, Jan Paternoster (Black Box Revelation) en Jeroen De Pessemier (The Subs) ongeveer 1.000 inzendingen beluisterd. Negen jonge artiesten maken kans om één van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting 2019 te worden.

Vanaf volgende week maandag worden de finalisten uitgebreid voorgesteld in de ochtendshow van Linde Merckpoel. De luisteraars van Studio Brussel kunnen vanaf donderdag 24 januari stemmen voor hun drie favorieten. De winnaars zijn bekend op 31 januari. Hun prijs: airplay op Studio Brussel, felbegeerde opnametijd in de DAFT-studio's in Malmedy en muziekmateriaal. Dit zijn de kanshebbers, in alfabetische volgorde.

1. Billie Louise

Met haar 16 jaar is Billie de jongste finaliste van "De Nieuwe Lichting". Samen met Dejan en Jérôme vormt ze de gloednieuwe band Billie Louise. Muzikale genen heeft ze zeker, want Billie is de dochter van Reinhard Vanbergen, bekend als de gitarist en medeoprichter van Das Pop. In hun nummer "Like Machines" lijken violen, synts en beats elkaar wonderwel te vinden.

2. Camille Camille

De tweede finalist is een rasechte Brusselse met een breekbare stem, en een gitaar. Camille Camille treedt geregeld op als straatmuzikante regelmatig onder de Sint-Michielsbrug in Gent. Ze brengt met haar nummer "Strawberry moon" dromerige muziek die ze zelf omschrijft als "melancholische, en verzachtende folk"

3. David Ngyah

Antwerpenaar David Ngyah heeft al wat muzikale ervaring. Zo is hij te horen op "Elusive" van zijn stadsgenoten van blackwave. In zijn muziek weerklinken invloeden uit de jaren 70, gecombineerd met blues, soul en hiphop. Soulvolle trompetten zijn ook te horen in zijn nummer "Stages". 

4. ICTO

ICTO is de tweede vrouwelijke soloartiest bij de finalisten van De Nieuwe Lichting. Ze heeft haar eigen kledinglabel en luistert naar alles waar ‘A$AP’ voor staat. Een rapster in hart en nieren, zo horen we in haar nummer "Icy lady".

5. Melting Mallows

Melting Mallows is een Leuvens rockduo dat zich niet zomaar in een vakje laat duwen. Ze mixen invloeden uit de jaren 60  af met met een meer moderne sound. Vrolijke gitaren voeren de boventoon in hun nummer "Nowhere", dat doet denken aan The Beach Boys.

6. Mooneye

Een groep bestaande uit 4 West-Vlamingen en één Gentenaar die vooral de gitaarkaart trekt: dat is Mooneye. Frontman Michiel stond al solo in het voorprogramma van Intergalactic Lovers. Samen met zijn nieuwe muzikale kompanen vormt hij nu Mooneye. "Thinking about leaving", heet hun meerstemmige en nostalgische nummer. 

7. MVNSI

MVNSI is een Gentenaar met Congolese roots. Zowel in zijn muziek als op persoonlijk vlak doet hij steeds zijn eigen ding. De ene keer leunt dat eerder bij Bach aan, de andere keer gaat dat in de richting van Ed Sheeran of rapper Damso. MVNSI is de enige finalist die voor het Frans kiest, voor zijn rapnummer "Pas question". 

8. RAFAEL

Een trio met roots in Antwerpen en Sint-Niklaas: dat is RAFAEL. Schoolgenoten die vroeger metal speelden, maar nu volledig andere muzikale paden bewandelen met groots klinkende electropop. In hun inzending "More than a fantasy" krijgt die elektronica het gezelschap van een hoog en zweverig stemgeluid.

9. Tessa Dixson

De laatste finaliste is Tessa Dixson. Ze ging naar school in het Frans, maar spreekt thuis Engels. Podiumervaring heeft ze al opgedaan bij Roméo Elvis en Warhola. In haar nummer "Beautiful pain" zoekt ze net als Warhola de hogere regionen op met haar stem, die het gezelschap krijgt van beats en violen.

Meest gelezen