Videospeler inladen...

Elektriciteitsfactuur ligt voor Vlaamse KMO's een pak hoger dan in Brussel en Wallonië

Zelfstandigen en KMO's (kleine en middelgrote ondernemingen) hebben in Vlaanderen een fors hogere elektriciteitsfactuur dan in Brussel en Wallonië. Dat blijkt uit cijfers van energieregulator CREG. De gasfactuur ligt in Vlaanderen wel lager dan in Brussel en Wallonië.  

De CREG, dat is de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas, vergelijkt de prijzen in België met die van de buurlanden en kijkt ook naar de verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De Creg maakt die oefening elke zes maanden.

Uit de recentste studie blijkt dat een KMO of zelfstandige in Vlaanderen voor een verbruik van 50.000 kilowattuur zo'n 12.478 euro betaalt. Dat is 1.422 euro meer dan een KMO in Wallonië en zelfs 2.933 euro meer dan in Brussel. Dat komt omdat er in Vlaanderen veel meer groenestroomcertificaten worden uitbetaald, ondermeer voor zonnepanelen, en dat wordt verrekend in de elektriciteitsfactuur.

Kernreactoren out: prijs stijgt met 24 procent

Nog uit het onderzoek blijkt dat zowel in ons land als in de buurlanden de zuivere energieprijs, dat is de prijs zonder netvergoedingen en taksen, is gestegen. Maar in ons land was de stijging veel groter dan elders. Zowel voor KMO's als gezinnen ging de stroomprijs 24 procent hoger in het tweede semester van 2018 in vergelijking met de eerste jaarhelft. Oorzaak is het uitvallen van meerdere kernreactoren en de bijhorende energieonzekerheid, vanaf de maand oktober. 

De heffingen die deel uitmaken van de elektriciteitsfactuur zijn in 2018 dan weer gedaald, vooral in Vlaanderen. Dat komt door het wegvallen van de verhoogde Vlaamse energieheffing, beter bekend als de Turteltaks. 

Als we de totale energiefactuur bekijken, blijkt België vrij duur te zijn in vergelijking met de buurlanden, zowel voor gezinnen als KMO's. Alleen Duitsland is nog duurder, door de hoge kosten van de energiewende, het versneld uitfaseren van de kerncentrales. 

Aardgas is goedkoper in Vlaanderen

Daar waar de Vlaming een hogere factuur betaalt voor elektriciteit, ligt zijn factuur voor gas dan weer lager dan in de andere twee regio's. De gasfactuur ligt het hoogst in Wallonië, door hogere netvergoedingen en taksen.  

In vergelijking met de buurlanden is België een middenmoter wat betreft de hoogte van de gasfactuur, zowel voor particulieren als voor zelfstandigen en KMO's. Frankrijk en Nederland zijn duurder, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn goedkoper. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over de energieprijzen in Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen