Jasper Juinen

Insecten eten: goed voor het milieu, maar niet altijd voor mensen met een allergie

Om de wereld te kunnen blijven voeden, zouden we krekels, meelwormen en sprinkhanen moeten eten, wordt gezegd. Ze leveren veel eiwitten en zijn dus een goede vleesvervanger. Een start-upbedrijfje uit Brussel verwerkt krekels in een nieuwe gezonde snack met onder meer geroosterde hazelnoten, havervlokken en agavestroop. Maar wie allergisch is voor schaaldieren of huisstofmijt moet uitkijken met insecten. 

Een start-upbedrijfje uit Brussel lanceert een nieuwe gezonde snack. Niet zomaar een gezonde reep maar een notenreep waarin ook krekels
- insecten dus - verwerkt zitten. Maar dat kan potentieel gevaarlijk zijn voor mensen met zware allergiën.

"In de toekomst gaan we andere voedingsbronnen nodig hebben" vertelt Christine Breynaert, internist-allergoloog bij het UZ Gasthuisberg. "Het voordeel van insecten is dat ze veel minder plaats en water nodig hebben. Maar anderzijds zijn ze wel een potentieel gevaar voor patiënten met een ernstige schaal- of huisstofmijtallergie."

"Allergische reacties kunnen erg verschillen. Vaak voorkomende verschijnselen zijn opgezwollen lippen en keel, astma-aanvallen, een piepende adem, snel opkomende misselijkheid, braken en diarree. Dat kan gevaarlijk worden, maar de meeste mensen met allergieën weten dat. Zij letten daar op."

"Bij producten waarin insecten verwerkt worden voor humane consumptie moet dat bovendien vermeld worden op het etiket. Dat is een wettelijke verplichting. Het staat er soms maar op in kleine letters maar het moet erop staan" besluit Breynaert.

Beluister hier het gesprek met Christine Breynaert in "De wereld vandaag":

Meest gelezen