Videospeler inladen...

Kamer debatteert over Proximus: "Jobs, jobs, jobs? Wat gaan de werknemers denken van die holle slogan?"

In het Federaal Parlement is gedebatteerd over het transformatieplan van telecombedrijf Proximus, waardoor 1.900 jobs bedreigd zijn. Het Parlement vraagt aan de regering om in de bres te springen voor de werknemers die op straat dreigen te belanden.

Vooral de oppositie is hard voor de regering Michel in het dossier van het nakend jobverlies bij Proximus. "Jobs, jobs jobs? Wat gaan de werknemers denken van die holle slogan", zo ging PVDA-parlementslid Raoul Hedebouw tekeer. 

Ik neem aan dat Stefaan De Clerck en Karel De Gucht een telefoon hebben?

David Geerts, Sp.a

Enkele parlementsleden zeggen ook dat ze niet geloven dat de regering pas eergisteren op de hoogte werd gesteld van het plan. "Ik neem aan dat Stefaan De Clerck en Karel De Gucht een telefoon hebben?", zegt Sp.a-parlementslid David Geerts, refererend naar de functies van beide heren als respectievelijk voorzitter van de raad van bestuur en bestuurslid van Proximus. "Als u zegt dat u van niks wist, dan geloof ik u niet. Als u zegt dat u van niks wìl weten, dan geloof ik u wel", zegt Geerts.

Parlementslid Veerle Wouters, van de Kamerfractie Vuye & Wouters, begrijpt het argument van de digitalisering ook niet om de transformatie door te voeren. "De digitalisering is niet nieuw, dat kennen we al jaren. Je moet je personeel daar op voorbereiden. Dat is de taak van een bedrijf, zeker van Proximus, waar de overheid meerderheidsaandeelhouder is", zegt Wouters.

Enkele parlementsleden verwijzen ook naar de aankondiging van Minister Alexander De Croo, voormalig bevoegd voor telecombedrijven, dat hij een vierde speler wou in de telecomsector. "Het personeel betaalt het gelacht van de aankondigingspolitiek van een liberale minister", zegt Geerts (Sp.a). Maar huidig bevoegd minister Philippe De Backer countert die kritiek. "We hebben letterlijk gevraagd aan de directie of dit een impact had en die zegt neen. Ook zonder die aankondiging zou het transformatieplan worden doorgevoerd", aldus De Backer.

Dinsdag kenden we de intentie. Wij hebben onmiddellijk gereageerd.

Charles Michel, premier

Ook premier Michel verdedigde zich tegen de kritiek in de Kamer. Hij herhaalde dat de regering pas laat op de hoogte werd gesteld van de plannen bij Proximus. "Dinsdag hebben wij kennisgenomen van de intentie van het management om een voorstel in te dienen bij de Raad van Bestuur die namiddag. De Raad van Bestuur heeft enkel akte genomen van de intentie, ze heeft geen goedkeuring gegeven. Ze gaf enkel een mandaat voor raadpleging, zelfs nog niet voor onderhandeling", zegt de eerste minister. "We hebben onmiddellijk gereageerd. Het is de wil van de regering om zich te verzetten tegen naakte ontslagen. Het moet de prioriteit zijn van het bedrijf om voor de werknemers wiens job bedreigd is, een andere taak vinden binnen het bedrijf, of een andere job bij een ander bedrijf", zegt Michel. "Jobs en investering blijft een prioriteit voor onze regering."

Minister van Werk Kris Peeters vulde nog aan dat hij de vakbonden zal uitnodigen om te bekijken in welke mate de regering kan bijdragen om een sereen debat alle kansen te geven. Hij wil er ook voor zorgen dat de Wet Renault van toepassing wordt op overheidsbedrijven. Hij wil daarvoor stappen ondernemen met het Parlement als de Groep van Tien er zelf niet uitgeraakt.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over het Kamerdebat over de herstructurering bij Proximus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen