Videospeler inladen...

Michael Cohen , ex-advocaat van Trump, zal getuigen voor het Congres

Michael Cohen, de voormalige advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump, gaat op 7 februari getuigen voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Hij heeft beloofd "een volledig en geloofwaardig verslag" te geven van zijn werk voor Trump.

Tot voor enkele maanden was Cohen de persoonlijke advocaat van Trump. In diens opdracht betaalde hij onder meer zwijggeld aan vrouwen die beweren dat ze een affaire met de president hebben gehad. Daarnaast is hij op de hoogte van veel van deals van zijn voormalige baas: als vastgoedmakelaar, maar ook als presidentskandidaat en president.

Speciaal aanklager Robert Mueller en aanklagers in New York voeren ook onderzoek naar deze deals.

Verwacht wordt dat de zitting in het Congres met bijzondere aandacht gevolgd zal worden omdat ze de president verder kunnen beschadigen en de ernst van zijn juridische problemen kunnen verduidelijken. "Ik kijk ernaar uit het voorrecht te hebben een platform aangeboden te krijgen waar ik een volledig en geloofwaardig verslag kan geven van de gebeurtenissen die zich voorgedaan hebben", schrijft Cohen in een verklaring.

In augustus pleitte hij schuldig aan belastingfraude en schendingen van de wet op de campagnefinanciering. In de rechtbank zei hij dat die schendingen het gevolg waren van betalingen die hij deed op aandringen van een vroegere cliënt, Donald Trump dus. In november pleitte hij ook schuldig aan meineed tegen het Congres. In ruil werd zijn celstraf verminderd tot 3 jaar.

Bekijk het item uit "Het Journaal" over Michael Cohen: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen