Videospeler inladen...

Van het Bosnisch conflict tot het repertoire van Charles Aznavour: de weinige zaken die Nemmouche wél ooit verteld heeft

Uit de akte van beschuldiging, die vandaag al deels voorgelezen werd, blijkt dat Mehdi Nemmouche bijzonder weinig gezegd heeft tijdens zijn verhoren. Waarover hij ooit wel praatte? Het Bosnisch conflict, de Franse cinema van de jaren '50-'70 en het repertoire van Charles Aznavour. Herlees hier het relaas van de eerste échte procesdag over de aanslag in het Joods Museum.

Het proces tegen Mehdi Nemmouche en Nacer Benrer over de aanslag op het Joods Museum is nu echt begonnen. Vandaag werd de akte van beschuldiging voorgelezen, dat is een samenvatting van hoe het onderzoek verlopen is. Daarin wordt beschreven wat er precies gebeurd is, hoe de politie de slachtoffers gevonden heeft en hoe de zoektocht naar de dader verlopen is. 

Bekijk hier waarom dit proces zo belangrijk is en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Een voormiddag vol (procedure)-obstakels

Normaal gezien moest het openbaar ministerie vanochtend al starten met het voorlezen van de akte van beschuldiging. Maar op de eerste dag van het assisenproces doken meteen al enkele problemen op.

Een van de juryleden liet meteen op de eerste dag verstek gaan. "Ze heeft een mail gestuurd dat ze geen opvang vond voor haar kinderen." De vrouw moest dus meteen vervangen worden door het eerste reservejurylid. De jury zal nu dus bestaan uit 9 mannen en 3 vrouwen. 

En ook  een procedureprobleem was verantwoordelijk voor heel wat vertraging. Volgens de advocaten van Nemmouche mocht de "Association française des Victimes du Terrorisme" (een vereniging die steun biedt aan Franse terreurslachtoffers en hun familie) zich géén burgerlijke partij stellen, omdat de vereniging in ons land geen algemeen belang kan inroepen. "Ze hebben hier niets te zoeken. Als het hof geen beslissing neemt, zullen zich morgen tientallen mensen burgerlijke partij stellen. Als dat het geval is, dan is het einde zoek. "

Als het hof geen beslissing neemt, zullen zich morgen tientallen mensen burgerlijke partij stellen. Als dat het geval is, dan is het einde zoek

Henri Laquay, advocaat Nemmouche

Het openbaar ministerie sloot zich hierbij aan, de advocaat van de verdediging betwiste de vraag. "Mijn cliënt stelt zich burgerlijke partij bij elke terreurdaad waarbij een Frans slachtoffer is gevallen. We hebben dat op verschillende processen gedaan in verschillende landen."

De rechters hebben zich meer dan twee uur lang teruggetrokken voor hun beslissing. Volgens hen is het te vroeg om een beslissing te nemen over de burgerlijke partij. De vereniging mag voorlopig dus het proces blijven bijwonen. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal” en lees verder onder de video's:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

82 dodelijke seconden

Het federaal parket kon na de middag toch beginnen met het voorlezen van de akte, die een lijvige 195 pagina's telt. De aanklager beschreef onder meer hoe de slachtoffers gevonden werden, gaf de getuigenissen van de personen die als eerste ter plaatse waren en verklaarde hoe het onderzoek verlopen is. Tijdens het voorlezen leek Nemmouche heel aandachtig te luisteren. Hij overlegde ook regelmatig met zijn advocaten.

In totaal heeft de aanslag op het Joods Museum "maar" 82 seconden geduurd. In die tijdsspanne vuurde de dader 13 keer. De tol was bijzonder hoog: vier slachtoffers lieten het leven. Op de plaats delict werden verschillende bloedsporen aangetroffen, 25 kogelinslagen, 8 hulzen en 4 kogels. 

Op de plaats delict werden verschillende bloedsporen aangetroffen, 25 kogelinslagen, 8 hulzen en 4 kogels

Akte van beschuldiging

Na de aanslag kon de dader te voet wegvluchten. Opvallend: zowat alle ooggetuigen omschrijven hem zowel tijdens het schieten als tijdens zijn vlucht als "erg kalm en professioneel". Verschillende getuigen dachten zelfs dat het ging om een soldaat of politieagent omdat hij zo kalm bleef tijdens de raid.

Wat heeft Nemmouche gezegd in zijn verhoren?

Uit de akte bleek dat Nemmouche nauwelijks iets gezegd heeft tijdens zijn verhoren. Meestal liet hij de speurders verstaan dat hij beroep deed op zijn zwijgrecht. In de akte spreekt het federaal parket zelfs een keer van een "non-verhoor".

De weinige keren dat Nemmouche wel spraakzaam was, leken buiten de verhoorkamer te zijn. Bij zijn arrestatie op 30 mei 2014 vertelde Nemmouche volgens de agenten al lachend dat ze moesten oppassen bij het fouilleren want dat hij misschien wel een bom bij had. Een bom bleek hij uiteindelijk niet te hebben, wel verschillende wapens –  waaronder een kalasjnikov en een revolver – meer dan 300 kogels en een vlag met arabische inscripties.

De volgende dag werd hij naar Parijs overgebracht en bracht Nemmouche volgens de agenten een hele resem onderwerpen ter sprake: van het Bosnisch conflict, over geschiedenis en geopolitiek tot de Franse cinema van de jaren 50-70 en de Franse chanson – en dan vooral het repertoire van Charles Aznavour. Eens terug in de verhoorkamer beriep hij zich bij quasi elke vraag opnieuw op zijn zwijgrecht.

Van het Bosnisch conflict, over geschiedenis en geopolitiek tot de Franse cinema van de jaren 50-70 en de Franse chanson – en dan vooral het repertoire van Charles Aznavour

De onderwerpen die Nemmouche ter sprake bracht tijdens een rit naar Parijs

Over de wapens die Nemmouche bij zich had, zegt hij op een bepaald moment letterlijk: "Ik ga daar een uitleg over geven, maar op dit moment ben ik daar niet toe in staat." Maar die uitleg is nooit gekomen, al beweerde hij wel één keer dat ze gewoon gestolen waren. 

De grote vraag is of Nemmouche tijdens dit proces wel iets zal zeggen over de feiten. Vanaf volgende week dinsdag zal hij ondervraagd worden. Morgen komt het tweede deel van de akte aan bod. 

Bekijk hier de RTBF-reportage over Mehdi Nemmouche uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen