Opvallend minder inbraken in de politiezone Schelde Leie

De politiezone Schelde Leie, die De Pinte, Sint-Martens-Latem, Nazareth en Gavere bundelt, telde in 2018 maar liefst 29 procent minder inbraken in vergelijking met het jaar voordien. Er vonden 177 feiten plaats, het laagste cijfer sinds 2008.

De cijfers vormen geen uitzondering op het nationale gemiddelde. Ook daar zien we een dalende tendens wat het aantal inbraken betreft. Maar dat neemt niet weg dat de politiezone veel inspanningen doet om inbraken te voorkomen. Directeur Operaties Koen D'Hondt: "Dit is ons laagste cijfer sinds 2008. Een verband leggen is niet gemakkelijk. Maar we leveren wel heel wat inspanningen. De ANPR-camera's helpen ons veel. We hebben ook een eigen sporenteam, dat volgens een vaste procedure de resultaten van z'n onderzoek digitaal opslaat. Dat maakt het werk voor de recherche voor een stuk makkelijker"

Feedback

Ook het toezicht bij afwezigheid van bewoners, als ze bijvoorbeeld met vakantie zijn, is een belangrijk element. "En dan is er nog de inbraakpreventie," zegt Koen D'Hondt. "We geven gratis advies, niet alleen wat de beveiliging van het huis betreft, maar ook over wat je in huis doet. Zo berg je waardevolle spullen, zoals een computer, best op als je je huis verlaat. Of je laat enkele lichten in huis branden." Tot slot onderstreept D'Hondt ook het belang van de Buurt Informatie Netwerken. "Die zijn voor ons van zeer groot belang. Tips van burgers zijn altijd welkom en, wat belangrijk is, wij zorgen ook steeds voor feedback."

kasto80

Meest gelezen