Videospeler inladen...

Organisator klimaatprotest Anuna De Wever (17): "Ik wil politici horen zeggen dat ze iets gaan doen aan het probleem"

De  zeventienjarige Anuna De Wever is van plan om elke donderdag te spijbelen voor het klimaat en in Brussel te protesteren tegen het te lakse milieubeleid van de politici. "Ik wil dat het klimaat een prioriteit wordt in de politiek. Ik wil het de politici horen zeggen. Dat ze iets gaan doen en dat er iets zal gebeuren", zegt De Wever in "De afspraak". 

"Ik zou het geweldig vinden als er ministers komen naar één van onze marsen en zeggen: wij hebben jullie gehoord en we gaan er iets aan doen." Anuna De Wever laat het niet bij één dag protesteren en gaat door. "Tot er iets gebeurt. Ik ben daar gemotiveerd voor."

Meer protesteren betekent ook meer spijbelen. "Mijn  directrice steunt mij wel. Ze ziet ook het grotere plaatje. Maar ze moet natuurlijk de regels volgen. Ik spijbel en daar zullen ook wel consequenties zijn." De Wever is niet naïef: "Na een paar keer spijbelen wordt het CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding, nvdr.) ingelicht en die moeten verdere maatregelen nemen."

"In elk geval laat ik mij er niet door afschrikken. Dat zijn dan problemen die zich dán zullen voordoen."

Ze zeggen dat je moet studeren en wetenschap moet opnemen, maar dan zien we dat politici alle wetenschap over het klimaat negeren

Anuna De Wever

Anuna De Wever wijst de kritiek vanuit politieke hoek op spijbelen om te protesteren van de hand door te wijzen op een contradictie. "Ze zeggen dat je naar school moet en moet studeren. Dat je al die wetenschap moet opnemen, maar dan zien we dat de politici alle wetenschap over het klimaat compleet negeren."

Ze is blij met de opkomst voor betoging van vandaag. "Ik had het niet verwacht, maar ik ben natuurlijk superblij. Ik zou al blij zijn geweest met 20 mensen. Het feit dat er 3.000 waren, is voor mij een duidelijke boodschap."

Bekijk hier het gesprek met Anuna De Wever uit "De afspraak":

Meest gelezen