Kinderen nemen vanaf september gratis het openbaar vervoer in Parijs

Alle kinderen mogen vanaf 1 september gratis het openbaar vervoer gebruiken in Parijs. Dat heeft burgemeester Anne Hidalgo aangekondigd. Tegenstanders stellen zich vragen bij de plannen.

Voor de jongsten, van 4 tot 11 jaar, wordt de zogenoemde "Pass Navigo" volledig gratis. Voor de oudere leerlingen van het secundair onderwijs komt er een gedeeltelijke terugbetaling. Mensen met een handicap zullen tot de leeftijd van twintig jaar gratis reizen.

De maatregelen kosten alles samen zo'n 15 miljoen euro, bleek eerder uit een rapport. Het is de bedoeling om het autoverkeer in de Franse hoofdstad verder terug te dringen. De burgemeester wil er ook de koopkracht van de Parijzenaars mee ondersteunen. "Het past in de twee uitdagingen van deze tijd: de ecologische transitie en de vermindering van de ongelijkheid", aldus Hidalgo.

Maar tegenstanders stellen zich vragen bij de doeltreffendheid en de hoge kosten. Les Republicaines merkten ironisch op "dat de maatregel geldt voor diegenen die geen rijbewijs hebben".

De burgemeester hoopt ook andere gebruikers van het openbaar vervoer te kunnen ondersteunen, maar daarvoor moet ze overleg plegen met de hogere overheden. Hidalgo kondigde eerder al aan dat ze van het historisch centrum van Parijs voetgangersgebied wil maken.

Meest gelezen