AFP or licensors

Plooien binnen Italiaanse regering gladgestreken na discussie rond migranten en vluchtelingen op reddingsschepen

De ruzie binnen de Italiaanse regering is beslecht. Gisteren was hoogspanning ontstaan over de migranten en vluchtelingen op twee Duitse reddingsschepen die al weken ronddobberden op de Middellandse Zee. De Italiaanse premier beloofde enkele mensen over te nemen, tot grote woede van de bevoegde minister en vicepremier Salvini. Die laatste was niet geraadpleegd. Na nachtelijk topoverleg, is er een akkoord.

Italië zal uiteindelijk toch tien mensen overnemen van de groep waarover acht Europese landen gisteren een akkoord bereikten. Dat waren 49 mensen op twee reddingsschepen van Duitse organisaties, en 200 vluchtelingen en migranten die de Maltese reddingsdiensten eerder hadden gered. 

Maar Italië wil geen cent betalen voor de opvang van die tien mensen. Ze zullen opgevangen worden door een protestantse kerk.  Salvini en zijn partij de Lega eisen in ruil wel dat een aantal Europese landen hun eerdere beloftes nakomen, en 200 asielzoekers overnemen die de laatste maanden in Italië zijn aangekomen. 

Iedereen redt zijn gezicht

Het akkoord laat toe dat iedereen zijn gezicht redt. Premier Conte hoeft zijn beloftes aan de Europese Unie niet in te slikken. En minister van Binnenlandse Zaken Salvini kan pochen dat Italië geen cent betaalt, en bovendien eigenlijk netto minder asielzoekers overhoudt. Wel is nog spoedoverleg nodig met Brussel, om de mogelijke overdracht van die 200 asielzoekers geregeld te krijgen. Ook is niet helemaal duidelijk of Italië de tien mensen van de twee reddingsschepen pas zal overnemen nadát de 200 anderen zijn overgedragen.

Politiek is het intussen ook niet onbelangrijk dat premier Conte - en de Vijfsterrenbeweging - even de tanden hebben laten zien aan Salvini. Die geldt in Italië als de échte premier, en iedereen verwacht dat hij ten laatste na de Europese verkiezingen ook echt de macht zal grijpen binnen de regering.  In de peilingen is de Lega al een hele tijd de grootste partij van Italië, maar in de regering is ze nog altijd de minderheidspartij. De veranderde machtsverhoudingen zorgen geregeld voor spanningen in de regering.

Meest gelezen