Videospeler inladen...

Proximus bevestigt: 1.900 jobs bedreigd, vakbonden hebben stakingsaanzegging ingediend

Telecombedrijf Proximus heeft nu ook officieel bevestigd wat gisteren al officieus bekend raakte over het herstructureringsplan. Binnen dat plan zijn in de komende drie jaar 1.900 banen bedreigd, maar zijn er ook 1.250 nieuwe aanwervingen gepland. De vakbonden hebben al een stakingsaanzegging ingediend.

Proximus stelt in een persbericht dat "de digitalisering in de sector een kantelpunt heeft bereikt". "Proximus moet zich daarom fundamenteel heruitvinden en nieuwe digitale oplossingen aanbieden die beantwoorden aan de behoeften en wensen van de klant."

Het bedrijf maakt ook gewag van "uitdagende marktomstandigheden". Het persbericht verwijst onder meer naar de "stagnerende telecommarkt" en "zware regelgeving", die de prijzen onder druk zet. 

"Het is een hele uitdaging om dit streven naar meer connectiviteit en meer diensten aan competitieve prijzen te verzoenen met de belangrijke investeringsbehoeften. Zeker in een context waarin Proximus geconfronteerd wordt met operationele en personeelskosten die hoger liggen dan die van zijn concurrenten."

Op zoek naar besparingen

Daarom zullen er de komende 3 jaar "ongeveer 1.900" jobs verdwijnen. Daarnaast wil het bedrijf 1.250 nieuwe mensen aanwerven. Het spreekt dan over specifieke ICT- en digitale profielen. Binnen Proximus zullen bestaande medewerkers ook opleidingen krijgen "om hun competenties op digitaal vlak te versterken".

Verder wil het telecombedrijf zijn producten, netwerken, platformen, gebouwen, IT-systemen, overeenkomsten met leveranciers en externe callcenters herbekijken, om te zien of daar kostenbesparingen mogelijk zijn. Tegen 2022 moet de herstructurering een bruto besparing hebben opgeleverd van 240 miljoen euro

Staking op komst

Met deze aankondiging start ineens ook het overleg met vakbonden, kondigt Proximus nog aan. De socialistische vakbond ACOD reageert alvast "geschokt" op de aankondiging. "Er kunnen geen garanties gegeven worden over naakte ontslagen", zegt Bart Neyens. De bonden hebben intussen al een stakingsaanzegging ingediend. "We gaan het woord nu geven aan de medewerkers. Zij bevinden zich ook in de onzekerheid. Wij gaan hen zo snel mogelijk consulteren om te zien op welke manier wij kunnen reageren."

"Onze mensen voelen zich niet gerespecteerd en niet erkend", zegt Nancy Fonteyn van ACV-Transcom. "Ze moeten alles vernemen via de pers." Bovendien hebben de vakbonden geen duidelijkheid gekregen van de directie over gedwongen ontslagen. "Potentieel naakte ontslagen, dat is een ramp voor een goed bedrijf."

Het aandeel van Proximus, dat gisteren de hele dag geschorst was, wordt vandaag ook opnieuw verhandeld. Het is nog afwachten welk effect de aankondiging op de beurskoers zal hebben.

Voortijdig gelekt

De herstructureringsplannen van Proximus lekten eergisteravond al uit na de raad van bestuur. Gisterochtend riep ontslagnemend premier Charles Michel (MR) Proximus-CEO Dominique Leroy op het matje. De Belgische Staat heeft nog altijd een meerderheidsaandeel in Belgacom.

Naar verluidt vroeg premier Charles Michel de top van het bedrijf om zijn huiswerk opnieuw te maken. Hij liet ook weten not amused te zijn dat hij voor een voldongen feit geplaatst is. "Vier jaar lang al vecht ik voor werk en investeringen, ik ga daar absoluut mee verder", zei hij daarover gisteravond.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over de herstructurering bij Proximus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen