Videospeler inladen...

Proximus-CEO Leroy: "Wij gaan niet met regering overleggen. Wij zijn een openbaar autonoom bedrijf"

Dominique Leroy betreurt dat er vroegtijdig informatie over het transformatieplan bij Proximus is gelekt, maar wil zich als CEO aan de geijkte beslissings- en overlegprocedures houden. Dat heeft ze gezegd in "Terzake". Volgens haar zoekt Proximus alle mogelijke oplossingen om gedwongen ontslagen te vermijden, maar vandaag is dat niet uit te sluiten. Door het transformatieplan zijn 1.900 jobs bedreigd.

Leroy betreurt dat premier Michel van het transformatieplan op de hoogte is gebracht via een lek in de pers. Ze begrijpt dat hij ongelukkig is, maar zet meteen ook de puntjes op de i. "We gaan niet in overleg met de regering. Wij zijn een openbaar autonoom bedrijf." Ze licht nog eens toe hoe er in zo'n kader wordt gewerkt: de CEO doet een voorstel aan de raad van bestuur en die beslist, daarop volgt overleg met vakbonden en personeel en pas dan wordt de politiek geïnformeerd. 

"Onze bestuurders worden geacht een bepaalde confidentialiteitsregel te respecteren", zegt Leroy nog, waardoor ze de verantwoordelijkheid voor het vroegtijdig lekken van haar plan duidelijk ergens legt. 

Bekijk hieronder het interview met Dominique Leroy in "Terzake":

Videospeler inladen...

Vanmorgen bevestigde Proximus al de geruchten over het nakende transformatieplan, en de 1.900 bedreigde jobs die daar mee gepaard gaan. 

"Onze klanten hebben meer en meer digitale noden, en dat hebben we voor ogen met dit plan", zei Leroy eerder op de dag in "Het Journaal". Het bedrijf wil meer digitale profielen binnen hun personeelsbestand. Daarvoor zijn 1.250 aanwervingen gepland. Maar op andere plekken verdwijnen mogelijk tot 1.900 jobs. "In een aantal domeinen zijn er taken verdwenen, daar is er minder werk", zegt Leroy. "Maar in andere domeinen hebben we dan weer meer nood aan personeel. We gaan opleidingen voorzien voor het huidig personeel. Maar er zijn ook mensen die deze taken niet kunnen doen. En daarom is er mogelijk een verlies van 1.900 jobs".

Gedwongen ontslagen vallen niet uit te sluiten, we hopen snel zekerheid te geven

Dominique Leroy, CEO Proximus

Bekijk hier het interview met Leroy in “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Vanmorgen deelde Leroy aan het personeel mee dat het niet uit te sluiten valt dat er naakte ontslagen vallen. "We hebben inderdaad gecommuniceerd dat we alles proberen om gedwongen ontslagen te vermijden, maar vandaag valt dat niet uit te sluiten", zegt Leroy. "We starten nu het sociaal overleg op. We zijn zeker bereid om andere pistes te bekijken om zo ontslagen te vermijden. We hopen dat we snel meer zekerheid kunnen geven", aldus de CEO. Als er inderdaad naakte ontslagen zouden vallen, zou dat een primeur zijn voor het bedrijf.

Maar naast een herschikking van het personeelsbestand, wil het bedrijf ook kunnen investeren in digitale oplossingen. En daar is geld voor nodig. "We zitten in een wereld waar de waarde van de telecommarkt niet groeit, maar de behoeften groeien wel. Daarvoor moet je blijven investeren. Om dat te kunnen doen zijn besparingsplannen nodig. Dat is wat we nu doen, we voorzien een besparing van 240 miljoen euro op 3 jaar, om te kunnen investeren in onder meer glasvezels", zegt Leroy.

Onze omzet per medewerker is minder dan de helft dan wat onze concurrenten doen

Dominique Leroy, CEO Proximus

Maar ook de concurrentiestrijd speelt een rol in het transformatieplan. "We zijn een bedrijf dat altijd veel medewerkers heeft gehad, en dat is ook goed. Maar de omzet die wij genereren per medewerker is minder dan de helft dan wat onze concurrenten doen. Ik denk dat we dat geleidelijk met de tijd moeten aanpassen. We bieden natuurlijk ook meer diensten aan, dus een stuk is rechtvaardig. Maar we moeten de juiste balans vinden. We moeten investeren in nieuwe vaardigheden en diensten, maar tegelijkertijd moeten we bij plaatsen waar het werk vermindert, de kosten verminderen en misschien ook het aantal mensen", aldus Leroy.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen