Videospeler inladen...

3.000 scholieren spijbelen voor het klimaat: grote opkomst voor actie in Brussel

3.000 scholieren hebben vandaag gespijbeld om te protesteren in Brussel. Ze zijn bezorgd over het klimaat en vragen dat politici meer actie ondernemen. De opkomst was veel groter dan verwacht. De deelnemers droegen kleurrijke spandoeken met een duidelijke boodschap: "There is no planet B", "er is geen planeet B".

De actie is een initiatief van twee leerlingen van het Koninklijk Atheneum in Mortsel. Kyra (19) en Anuna (17) werden geïnspireerd door Greta Turnberg, een Zweeds meisje van 15 jaar dat op de klimaattop in Katowice in Polen de aanwezige landen een flinke bolwassing gaf. Sindsdien protesteert ze elke vrijdag voor het gebouw van het Zweedse parlement in Stockholm.

Kyra en Anuna postten op 5 januari een filmpje op de Facebookpagina Youth For Climate, waarin ze samen met andere jongeren stem gaven aan hun bezorgdheid. "Wetenschappers blijven zeggen hoe we ons eigen graf aan het delven zijn, maar niemand doet er iets aan. Waarom zouden we naar school blijven gaan als er geen toekomst meer voor ons is", vroegen ze zich luidop af.

De meisjes riepen op om vandaag een eerste keer samen te komen aan het Centraal Station in Brussel om te protesteren, onder het motto "Spijbelen voor het klimaat". Een boodschap die veel navolging kreeg, veel jongeren gaven op Facebook aan dat ze aanwezig zouden zijn. Plaats van afspraak was het Europakruispunt, vlak bij het station.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" over de actie in Brussel:

Videospeler inladen...

Opkomst hoger dan verwacht

Veel scholieren hebben hun Facebook-intentie in de praktijk omgezet. Het aantal jongeren dat zich vanmorgen effectief op het Europakruispunt verzamelde, tikte snel aan. Hun enthousiasme was groot, de slogans waren luid en duidelijk: "Al wie niet springt is CO2", "Fossil fuel it's time to go", "Change the system, not the climate" en "On est plus chaud que le climat".

(lees verder onder de foto's)  

Volgens de Brusselse politie waren er in totaal een 3.000-tal deelnemers, veel meer dan verwacht. Oorspronkelijk was het niet de bedoeling om door de straten te trekken, maar toen het Europakruispunt helemaal vol stond, begonnen jongeren op te stappen richting het Jubelpark. Volgens de politie verloopt dat ongestructureerd en chaotisch, maar zijn er geen incidenten.

De leerlingen willen hun actie voortaan elke donderdag herhalen, tot ze een signaal krijgen dat het de politici menens is met de strijd tegen de opwarming van het klimaat.

Ook actie in Kortrijk

Ook in Kortrijk zijn scholieren op straat gekomen. Ongeveer 500 leerlingen van de Athenaschool wandelden van hun school naar de Leieboorden en hielden halt bij burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" over de actie in Kortrijk: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen