Sikh-tempel Vilvoorde opnieuw open

In Vilvoorde mogen de Sikhs hun tempel opnieuw gebruiken. Twee jaar geleden sloot burgemeester Hans Bonte (SP.A) de tempel in de Lange Molensstraat na een vechtpartij tussen verschillende clans.

Na twee jaar mag de Sikh-tempel dus opnieuw worden gebruikt van de burgemeester. Als hij tenminste in orde is qua brandveiligheid. "Het is zo dat we alle informatie hebben die we wouden van de initiatiefnemers. We weten wie verantwoordelijk is voor de tempel en wie de eigenaar is. En dus hebben wij met de politie beslist om de tempel opnieuw te openen", zegt burgemeester Hans Bonte. "Men moet nu wel alles nog in orde brengen qua brandveiligheid en nooduitgangen. Dat is men nu volop aan het doen. Zodra de brandweer groen licht geeft, kan de tempel dan effectief opnieuw worden gebruikt." 

Honderden gelovigen 

In Vilvoorde zelf wonen maar een paar tientallen Sikhs, maar door de centrale ligging van de stad komen er ook honderden gelovigen uit de buurt naar de tempel om te bidden.

Sikhisme?

Het sikhisme is een monotheïstische godsdienst, afkomstig uit het noorden van India. De sikhs geloven dus in één god. De godsdienst dateert van het begin van de 16de eeuw en ontstond door leermeester Goeroe Nanak Dev. De basisgedachten zijn gelijkheid, rechtvaardigheid en vrijheid voor iedereen. De meeste gelovigen wonen in India. Maar er zijn ook gelovigen over heel de wereld verspreid. 

Meest gelezen