AP2017

Spaanse regio Andalusië krijgt regering met steun van extreemrechts

Na bijna 40 jaar links bestuur krijgt Andalusië nu een rechtse regering. Al even historisch is dat dat met steun van extreemrechts gebeurt. De uiterst rechtse partij Vox haalde bij de regionale verkiezingen eind vorig jaar verrassend 12 zetels. Zij zal gedoogsteun geven aan een regering van de conservatieve Partido Popular en de liberalen van Ciudadanos.

De overwinning van Vox (zie foto) in Andalusië deed Spanje opschrikken: voor het eerst sinds het einde van de dictatuur van Franco, kon extreemrechts weer doordringen tot een parlement. De steun voor extreemrechts in Andalusië heeft volgens waarnemers alles te maken met de stijgende immigratie in Spanje én met de opstoot van het Catalaanse nationalisme van de laatste jaren.

Bij de migratie over de Middellandse Zee is de route van Marokko naar Spanje de meest populaire geworden. Ook al kreeg Spanje tot nu toe lang niet te maken met de toestroom die Italië en Griekenland tot voor enkele jaren kenden, de gestegen immigratie wordt wel vooral in het zuiden van het land gevoeld.

Het Catalaanse nationalisme - met als hoogtepunt de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van de Catalaanse regering in oktober 2017 - leidde dan weer tot een opstoot van Spaans nationalisme. De partij Vox toont zich op dat vlak nog onverzettelijker dan de Partido Popular en Ciudadanos, en wil zelfs weer af van de autonome regio's in Spanje. 

Met Kerstmis waren de Partido Popular en Ciudadanos het al eens geraakt over een 90-puntenplan. Maar ze hebben geen meerderheid in het Andalusische parlement. Vox wilde depanneren, maar stelde hoge eisen, onder meer de uitwijzing van 52.000 migranten. Maar pas nadat Vox een aantal radicale eisen liet vallen, kwam het tot een akkoord. Op 16 januari zou het Andalusische parlement Juan Manuel Moreno van de Partido Popular tot premier.

Meest gelezen