Videospeler inladen...

Luc Van den Brande (voorzitter raad van bestuur VRT): "Besparingsgrens is bereikt"

De voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, Luc Van den Brande, herhaalt zijn oproep voor een duurzame financiering voor de VRT. In zijn nieuwjaarstoespraak pleit hij opnieuw voor een indexering van de werkingsmiddelen die de openbare omroep krijgt, anders komt de werking van de VRT in het gedrang. “Je kan alleen maar grote dromen hebben met een duurzame, constante financiering.”

Van den Brande waarschuwde vorige zomer al dat de VRT elk jaar vier fictiereeksen minder zou maken als de Vlaamse regering blijft besparen op haar werkingsmiddelen.

De regering besliste enkele jaren geleden dat de werkingskosten van de VRT niet worden geïndexeerd, een maatregel die geldt voor de volledige Vlaamse overheid. De lonen worden wel geïndexeerd maar de VRT mag daar maar maximaal 43,25 procent van zijn inkomsten aan uitgeven. Vandenbrande wil de indexering terug ingevoerd zien voor de VRT.

“Na de grootste budgettaire inspanning ooit – 131 miljoen euro over de afgelopen tien jaar – en een aanzienlijke vermindering van ons aantal medewerkers is dit een redelijke vraag”, zegt Van den Brande. Te meer omdat hierdoor de overheidsondersteuning tot de laagste van de Europese openbare omroepen behoort. Er is een grens aan besparen en we hebben die bereikt.”

Voor dit jaar werd een oplossing gevonden door een extra dividend uit te keren uit de VAR, de reclameregie van de VRT die de spotjes verkoopt. Na de verkiezingen van mei is het aan de volgende Vlaamse regering om te oordelen hoe het verder moet, klonk het vorig jaar bij minister van media Sven Gatz (Open VLD).

Beheersovereenkomst

2019 is ook een belangrijk jaar voor de onderhandelingen over de nieuwe beheersovereenkomst. Die zal lopen van 2021 tot 2025. “De eerste onderhandelingen hierover moeten afgerond zijn tegen juni volgend jaar", zegt Van den Brande. "We moeten dan ook nu al weten hoe onze kijkers, luisteraars en gebruikers in 2025 media zullen beleven en hun verwachtingen goed inschatten.”

Van den Brande stelde met de raad van bestuur een lijst van 25 werven op, engagementen die de VRT aangaat met de “aandeelhouders”, zowel de financiële - de Vlaamse overheid - als de dagelijkse, de 6.5 miljoen Vlamingen. “Zij weten vaak onvoldoende wat de VRT allemaal doet en waarvoor ze staat. Daar moeten we meer werk van maken”, zegt Van den Brande.

“Er zijn de vele captaties en evenementen waarmee we de cultuurbeleving in Vlaanderen promoten. Ook de vele rondleidingen voor scholen bij de nieuwsdienst of MNM kunnen meer promotie gebruiken bij het politieke en maatschappelijke middenveld.”
Er komt ook een nieuwe brochure over de publieke meerwaarde van de VRT.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over de nieuwjaarstoespraak van Van den Brande:

Videospeler inladen...

Meest gelezen