Videospeler inladen...

6 jongeren die voor het klimaat spijbelen aan het woord: "Er is geen reserveplaneet"

Enkele duizenden scholieren hebben aandacht gevraagd voor het klimaat. Niet alleen in Brussel maar ook in andere steden als Kortrijk waren er acties. Wie zijn die jongeren? En waarom nemen wilen ze meer aandacht voor het klimaat? Deze 6 jongeren vertellen het.  

Ode Carron en Amber Roelstraete

Als jeugd spreken we over de toekomst. En wij willen een toekomst waarin we kunnen leven en werken. Als we zo verder doen, wordt het een ramp. Politici moeten daarom meer mensen motiveren om het beter te doen, bijvoorbeeld ze aanzetten om met de fiets te gaan. Of vegetariër te worden. Anders lijkt het een ver-van-mijn-bed-show en zien ze het niet zitten.

Tille Meulemans

"Ik vind het heel belangrijk dat wij later een goed klimaat gaan hebben, dat het niet allemaal om zeep gaat. Daarom moeten we vandaag  protesteren. Er is geen reserveplaneet, we moeten deze goed verzorgen. Ik weet dat ik aan het spijbelen ben, maar ik heb het er zeker voor over om hier vandaag te zijn. Maar alle donderdagen protesteren? Ik moet ook naar school hé?"

Toon Lambrecht en Amina Vandenheuvel

"Wij willen de stem van de jongeren en kinderen vertegenwoordigen want het klimaat is een heel belangrijk onderwerp. De overheid heeft  tegen het grote probleem van de klimaatopwarming nog geen maatregelen genomen. We zijn met deze actie al geslaagd qua opkomst. Maar echt geslaagd zijn we pas als de overheid er iets aan gaat doen. Daarom willen we dit ook elke donderdag herhalen tot de boodschap overkomt.

Ysé Bastijns

Ik doe mee aan de klimaatbetoging in Brussel. Het is onze kans om iets te doen voor het klimaat. Om hier aanwezig te zijn moet ik wel spijbelen. Omdat we niet in de klas zitten, geeft de school ons een spijbelbrief. Maar ik vind het milieu belangrijker dan een paar lessen.

Bekijk hier de reportage uit "Karrewiet" over het klimaatprotest in Brussel:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over het klimaatprotest in Brussel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen