Yasmine Kherbache en Caroline Gennez trekken Antwerpse SP.A-lijsten

Yasmine Kherbache wordt SP.A-lijsttrekker voor de Kamer in de provincie Antwerpen en de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement wordt getrokken door Caroline Gennez, uit Mechelen. Dat heeft de provinciale afdeling in Antwerpen beslist. 

De tweede plaats op de Kamerlijst is voor huidig Vlaams Parlementslid Jan Bertels. Antwerps gemeenteraadslid Hicham El Mzairh, die kritisch staat tegenover het bestuursakkoord in de stad Antwrepen, staat op drie. Schepen Kelly Van Tendeloo uit Heist-op-den-Berg en Stephanie Vanden Eede uit Schoten vervolledigen de topvijf.

Plaats twee op de Vlaamse lijst is voor de Turnhoutse schepen Hannes Anaf. Antwerps gemeenteraadslid Karim Bachar staat op drie. Daarna volgen Maya Detiège en Rodney Talboom.

Antwerps schepen Jinnih Beels duwt de Vlaamse lijst. Ben Segers van de nationale studiedienst krijgt de eerste federale opvolgersplaats.

De SP.A heeft de ambitie het resultaat uit 2014 minstens te evenaren en met zeven Antwerpenaren naar Brussel te trekken. "Volgende week start de campagne", zei Kherbache na afloop van de stemming. "Die zal draaien rond zekerheid voor iedereen."

Droom

In “De ochtend” op Radio 1 zegt Kherbache dat het voor haar “een droom is die uitkomt”, want “ik ben in de politiek begonnen op het federale niveau, als medewerker van (toenmalig minister, red.) Frank Vandenbroucke”.

Dat die droom nu uitkomt terwijl de SP.A het heel slecht doet in de peilingen, ziet Kherbache als een uitdaging. “Een heel belangrijke uitdaging, want het is belangrijk om in ook in moeilijke tijden om op te komen voor meer solidariteit.”

Sterke ploeg

Hoe hoopt Kherbache het tij te keren? Kherbache stelt haar hoop op “een sterke ploeg waarmee we het verschil kunnen maken”. Die ploeg bestaat naast Kherbache uit Jan Bertels en Hicham El Mzairh.

Dat die laatste nu een mooie derde plaats krijgt op de lijst, ziet Kherbache niet als wiedergutmachung nadat hij tegen het bestuursakkoord in Antwerpen had gestemd. “Dit is geen tegenprestatie, maar hij staat op die plek omdat hij een sterke figuur is.”

Beluister hier het interview met Yasmine Kherbache in "De ochtend": 

Meest gelezen