Zes doden bij verrassingsaanval van de Houthi's tegen militaire parade in Jemen

De sjiitische Houthi-militie heeft met een onbemand vliegtuig een aanval uitgevoerd op een militaire basis in het zuiden van Jemen. Daarbij zijn zes doden gevallen, maar raakten ook enkele kopstukken van het leger en een lokale gouverneur gewond. De Houthi's hebben de aanval meteen opgeëist.

De aanval vond plaats tijdens een militaire parade in de legerbasis van al-Anad, ten noorden van de havenstad Aden in Zuid-Jemen. Daar dook plots een met bommen geladen drone of onbemand vliegtuig op. Het kwam tot explosies en daarbij zijn zeker zes militairen gedood en raakten er negen gewond.

Bij de gewonden zouden het hoofd van de Jemenitische militaire inlichtingendienst zijn, evenals een andere topmilitair en de gouverneur van de provincie Lahj waar de basis gelegen is. De chef van de veiligheidsdienst heeft op de televisie intussen verklaard dat hij ongedeerd is.

De aanval is meteen opgeëist door de sjiitische militie van de Houthi's die de hoofdstad Sanaa en een groot deel van het noorden van Jemen in handen heeft. Volgens de Houthi's was de aanval gericht "tegen huurlingen en bezetters". Daarmee bedoelen ze troepen uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in Jemen.  Die steunen daar soennitische milities en het Jemenitische leger in hun strijd tegen de Houthi's.

Met de aanval hadden de Houthi's de belangrijkste militaire leiders van hun vijanden kunnen uitschakelen. Het valt nog af te wachten of nog andere toplui bij de aanval gewond zijn geraakt. De aanval kan ook gevolgen hebben voor het wankele bestand dat eind vorig jaar gesloten werd op een vredesconferentie in Zweden.

Meest gelezen