Zestig procent van Franse flitscamera's beschadigd of vernield

De Franse minister van binnenlandse zaken Christophe Castaner zegt al eens graag zijn gedacht op een ondiplomatische manier.  Zo noemt hij actievoerders en vandalen die verkeerscamera's beschadigen of vernielen ronduit "imbecielen".  Imbecielen of niet, de daders nemen in elk geval zware risico's, want als ze gepakt worden wachten er zware straffen.

Het cijfer spreekt wel tot de verbeelding: volgens Christophe Castaner zijn zes op de tien vaste verkeersradars in Frankrijk onklaar gemaakt.  Beschadigd of in het ergste geval definitief vernield.

Ik heb foto's gezien van mensen die fier naast vernielde radars poseren.  Ik hoop dat die mensen geen verkeersdoden op hun geweten krijgen

Christophe Castaner, Franse minister van binnenlandse zaken

Vernielingen begonnen vorige zomer

Het is een trend die vorige zomer begon.   Steeds meer gefrustreerde Fransen werkten hun woede uit op vaste verkeersradars.  De aanleiding was op het eerste gezicht banaal, namelijk de beslissing van de Franse overheid om de maximale snelheid op regionale wegen te verlagen van 90 tot 80 kilometer per uur.   Voor de boze automobilisten had die maatregel slechts één bedoeling, namelijk meer geld in de staatskas krijgen via verkeersboetes.  Hun logica valt te begrijpen; volgens het Franse rekenhof brachten boetes na registratie door verkeerscamera's vorig jaar meer dan 1 miljard euro op voor de staatskas.

En toen moest de gele-hesjes-golf nog komen.  Ook die beweging vond zijn kiem in het protest van automobilisten, deze keer tegen de hoge brandstofprijzen.  Geen wonder dus dat actievoerders-vandalen hun woede meer en meer koelden op snelheidsmeters en andere verkeersradars.

Straffen niet van de poes

Veel actievoerders beseffen wellicht niet wat ze riskeren als ze geklist worden.  De Franse strafwet is namelijk bijzonder streng voor verkeersvandalisme. Wie een verkeersradar beschadigt kan een boete tot 30.000 euro krijgen en tot twee jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.  Als de meter of radar effectief helemaal vernietigd is lopen die straffen op tot 75.000 euro en vijf jaar gevangenis.

Meest gelezen