Archieffoto ter illustratie

Voortaan "positieve acties" mogelijk om kansengroepen een duwtje in de rug te geven

Bedrijven mogen voortaan zogenoemde kansengroepen een duwtje in de rug geven. Het kan gaan om stages of opleidingen voor bepaalde doelgroepen. Die "positieve acties" gelden onder meer voor vrouwen, ouderen, mensen met een handicap of met een migratieachtergrond.  De regering-Michel heeft het koninklijk besluit van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) definitief goedgekeurd. 

"Heel wat bedrijven voeren vandaag al positieve acties om mensen met bijvoorbeeld een handicap, ouderen, vrouwen of mensen met een migratieachtergrond een duwtje in de rug te geven. Denk maar aan stages of opleidingen die gericht worden op bepaalde doelgroepen", zegt Kris Peeters.

"Tot nog toe bevonden die acties zich in een juridische leemte. Hoewel er sinds 2007 al een antidiscriminatiewetgeving bestaat die positieve acties toelaat, werd er nooit een concreet juridisch kader voor gemaakt. Met dit nieuwe wettelijk kader willen de nodige rechtszekerheid geven aan werkgevers die van positieve actie gebruik willen maken. Er is voor alle duidelijkheid geen verplichting.”

Meest gelezen