Videospeler inladen...

Beelden aanval Bremense AfD-politicus vrijgegeven

De politie en het gerecht in Bremen heeft videobeelden vrij gegeven van de aanval op de Duitse AfD-politicus Frank Magnitz. Magnitz raakte daarbij zwaargewond. Met het opsporingsbericht hopen ze de drie voortvluchtige daders te kunnen vatten. Uit de beelden blijkt dat de versie die de rechts-radicale partij AfD van de aanval gaf, niet overeenkomt met de feiten.

Vier dagen na de gewelddadige aanval op politicus Frank Magnitz in Bremen hebben politie en gerecht blijkbaar nog weinig aanknopingspunten in de zoektocht naar de dader. Ze loven 3.000 euro uit aan diegene die een beslissende tip richting de daders kan geven. Vandaag gaven de speurders ook beelden van bewakingscamera’s vrij die de aanval op Magnitz tonen. Daarop is te zien hoe drie mannen de politicus in de straten volgen, waarna een van hen, zijn gezicht verscholen onder een kap, de politicus langs achter neerslaat. De man valt keihard op de grond. Onmiddellijk daarna nemen de drie de benen.

AfD gaf andere versie van de feiten

De beelden spreken dus de versie tegen die de partij van Magnitz al kort na de feiten de wereld instuurde. De AfD meldde al snel (onder meer in een Facebookbericht) dat onbekenden de man met een stuk hout op het hoofd hadden geslagen, waarna ze hem bleven schoppen terwijl hij bewusteloos op de grond lag. Enkel de tussenkomst van een bouwvakker had erger kunnen vermijden. De AfD sprak van een moordaanslag op de politicus en beschuldigde andere politieke partijen en de media ervan mee schuldig te zijn voor het negatieve klimaat tegen de partij.

Aanval is wel politiek gemotiveerd

De AfD-versie blijkt dus niet met de realiteit overeen te stemmen. Het gerecht van Bremen zoekt de drie mannen dan ook niet voor poging tot moord, maar wel voor slagen en verwondingen. De Duitse justitie blijft wel geloven in de piste dat de aanval politiek gemotiveerd is, mogelijk door leden van de  extreem-linkse ‘antifa’ beweging gepleegd. In die optiek onderzoekt het gerecht een opeisingsbrief, waarin een groep genaamd ‘de antifascistische lente Bremen’ zegt verantwoordelijk te zijn voor de aanval op Magnitz.

De Duitse politieke wereld veroordeelde unisono de aanval op Magnitz, de politicus heeft intussen het ziekenhuis verlaten.

Meest gelezen