Bert Spiertz Fotografie

België in één klap 160 km² groter

Ons land is met terugwerkende kracht vanaf 2018 160 km² groter geworden. Op vraag van Europa moest ons land bij de nieuwe berekening van ons grondgebied een andere rekenmethode gebruiken. Ook onze stranden worden nu meegeteld tot aan de laagwaterlijn.

Vroeger werden de stranden niet meegeteld. Philippe De Maeyer, aardrijkskundige aan de UGent: "Die stranden verklaren niet de totale aangroei, zo groot zijn die niet. Door de nieuwe rekenmethode worden ook oude onnauwkeurigheden weggewerkt waardoor alles steeds juister wordt. Dit blijft wel een theoretisch model, geografische berekeningen kunnen weer heel anders zijn."

In de praktijk heeft de groei van ons land weinig of geen gevolgen. De bevolkingsdichtheid is iets minder dicht geworden, dus mogelijk moet het Belgisch bureau voor de statistiek Statbel nu ook andere cijfers aanpassen.

Meest gelezen