Videospeler inladen...

Beroep veroordeelde Reuters-journalisten in Myanmar verworpen

Een Myanmarese rechter oordeelt dat twee veroordeelde journalisten van het persbureau Reuters onvoldoende hun onschuld hebben bewezen, en bevestigt hun veroordeling tot zeven jaar gevangenis.

Moord op Rohingyamannen

De twee journalisten,  de tweeëndertigjarige Wa Lone en de achtentwintigjarige Kyaw Soe Oo, hadden verslag uitgebracht over de moord door het Myanmarese leger op tien Rohingyamannen en -jongens. Daarmee hadden ze, volgens de rechter, de wet op de Staatsgeheimhouding overtreden.  Ze waren in het bezit van officiële documenten, en werden ruim een jaar geleden gearresteerd.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Deontologie

De twee  journalisten gingen in beroep tegen hunveroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf, maar de rechter oordeelt nu in beroep dat ze zich niet hebben gehouden aan de journalistieke deontologie en dat ze onvoldoende hun onschuld hebben bewezen.

"Onrechtvaardig"

De hoofdredactie van Reuters noemt de beslissing "onrechtvaardig" en zegt dat "verslaggeving geen misdaad is". Ze roept de Myanmarese president op de twee journalisten "onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten".

Bekijk het item uit "Het Journaal" over de journalisten in Myanmar:

Videospeler inladen...

Meest gelezen