AP

Björn Soenens over grensmuur: "Noodtoestand is misschien enige uitweg uit impasse" 

Bij zijn bezoek aan de grens met Mexico heeft de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw gedreigd met het uitroepen van de noodtoestand om zo toch de muur te kunnen bouwen. Volgens Amerikacorrespondent Björn Soenens is dit misschien de enige uitweg uit de shutdown. 

In het plaatsje Mc Allen, in Texas, praatte de president onder meer met een aantal grenswachten. Hij hield er tijdens een georkestreerd media-event opnieuw een pleidooi voor een muur langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. "Dat bezoek deed wat het moest doen: promotie maken voor de muur", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Dit moest laten uitschijnen dat het een nationale ramp betrof. Je zag dat ook aan de outfit van Donald Trump, met zijn "Make America great again"-pet en zijn openstaande witte hemd zag hij eruit alsof hij een rampgebied bezocht. De boodschap was: de toestand aan de grens is rampzalig. Hij haalde fors uit naar mensensmokkelaars. Het was een echte show: de inbeslaggenomen drugs, het geld en de wapens lagen er." 

President Trump heeft er ook opnieuw mee gedreigd de noodtoestand uit te roepen. Trump wil bijna 6 miljard dollar in de begroting voor de bouw van de muur, maar de Democraten weigeren dat. Daardoor raakt de begroting niet goedgekeurd en zit een kwart van de Amerikaanse overheidsdiensten al bijna drie weken zonder geld.

"Dat uitroepen van die noodtoestand lijkt meer en meer realiteit te gaan worden. En misschien is het de enige uitweg voor deze shutdown (het gedeeltelijk sluiten van de Amerikaanse administratie) want beide partijen, de Democraten aan de ene kant en de Republikeinen en de president aan de andere kant, zetten de hakken in het zand. Die shutdown blijft maar duren: we gaan dag 21 in vandaag. Als het vandaag nog blijft voortduren, is het een record-shutdown. Hij dreigt ermee de noodtoestand af te kondigen en dat kan hij ook op basis van een wet uit 1976." 

Dat zou betekenen dat Trump geld uit een pot van Defensie haalt, die eigenlijk was bedoeld voor bouwwerken na rampen, bijvoorbeeld na de orkanen Harvey en Maria. "Daar zitten nog vele miljarden in die hij zou gebruiken om de muur te bouwen. Dat zou wel betekenen dat de regering weer kan worden opengemaakt en dat al die ministeries en departementen weer geld krijgen. En dat al die 800.000 ambtenaren opgevorderd worden om toch te werken en dat ze weer een loon krijgen." 

Volgens Björn Soenens is er aan de grensovergang echter weinig sprake van een echte noodtoestand. "Ik ben naar een klein stadje geweest, Rio Grande City, 13.000 inwoners. Dat heeft een grensovergang. Ik ben er geweest met de City Manager en het hoofd van de politiedienst. Zij zeiden: wij wonen hier al lang, we kennen de toestand, nu en dan zwemmen er mensen over de Rio Grande, die nemen wij dan gevangen, er is drugshandel, maar die heeft altijd bestaan. Maar zij spreken niet van een nationale alarmtoestand.  Ze lieten ook in het midden of een muur zo'n goed idee is, want dat is overstromingsgebied, dat is soms fysiek moeilijk te realiseren. Ze willen genoeg middelen om de grens te bewaken, maar een nationale noodtoestand vinden ze fel overdreven. Ook al heb je illegale immmigratie, toch is het een veilige regio. De misdaad die begaan wordt, is mensen die illegaal de grens overkomen, maar verder is er geen sprake van grote criminaliteit." 

De federale ambtenaren in de VS missen vandaag intussen hun eerste loon van het jaar. "Meestal worden ze om de twee weken betaald. Veel mensen leven van loonstrook naar loonstrook en hebben dus moeite om hun hypotheek te betalen en inkopen te doen. Gelukkig hebben een aantal banken al gezegd dat ze begrip hebben voor de situatie en dat ze soepel zullen zijn. Tegelijkertijd zijn er wel ambtenaren die nu al spullen en meubels aanbieden op veilingsites om te overleven." 

Bekijk de reportage van Björn Soenens aan de grens met Mexico:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen