De 20 films en 10 tv-series om naar uit te kijken in 2019

Vuurwerk verzekerd in het nieuwe filmjaar. Superhelden en animatiefiguren maken zich op om wereldwijd heelder volksmassa's naar de bioscoop te lokken. Zeker in het begin van het jaar staan er ook een aantal Oscarwaardige titels op het programma, en enkele langverwachte Vlaamse producties. 2019 is ook heel veelbelovend gestart op TV-vlak, met prima Vlaamse en internationale fictie. Binge-kijkers worden op hun wenken bediend. Een eigenzinnige selectie van de spannendste 20 films en 10 tv-reeksen voor 2019.

Glass

18 jaar geleden maakte M. Night Shyamalan de droefgeestige superheldenfilm "Unbreakable" met Bruce Willis en Samuel L. Jackson. En in 2016 pakte hij op het einde van zijn thriller "Split" uit met een verrassende eindscène waarin Willis opnieuw opdook. "Glass" is het slotstuk van deze trilogie, waarin de personages van Willis en Jackson in een psychiatrische kliniek worden opgesloten. Zijn ze échte superhelden of beelden ze zich dat enkel in? (In de zalen vanaf 16 januari)

Green book

Drie Golden Globes won deze roadmovie, gebaseerd op ware feiten. Dus er wordt ook een karrevracht Oscarnominaties voorspeld voor dit verhaal van een onbeholpen blanke buitenwipper (rol van Viggo Mortensen) die in 1962 de chauffeur wordt van de belezen, zwarte pianist Don Shirley (schitterend vertolkt door Mahershala Ali). Geen perfecte cinema, wel een entertainende geschiedenisles over racisme in het Amerika van de jaren zestig. (In de zalen vanaf 30 januari)

If Beale street could talk

Verfilming van het gelijknamige boek van James Baldwin, over een jong Afrikaans-Amerikaanse koppel in de jaren zeventig in New York. Beeldhouwer Fonny wordt ten onrechte van verkrachtig beschuldigd en moet naar de gevangenis. Zijn zwangere verloofde zet alles in het werk om zijn naam te zuiveren, maar het diepgewortelde racisme, ook in het gerechtelijk systeem, staat hun dromen in de weg. Dit is een poëtisch meesterwerk van Barry Jenkins, die enkele jaren geleden de Oscar won voor zijn àndere meesterwerk "Moonlight". (In de zalen vanaf 16 februari)

Trio

Matteo Simoni, Ruth Beeckmans en Bruno Vanden Broecke toerden in 2016 door het land met het toneelstuk "Hechten". Ze hebben dat nu zelf verfilmd. Het is het verhaal van de eenzame boekhouder Wim (Vanden Broecke) die van zijn hippe broer Gert (Simoni) een wel heel bijzonder verjaardagscadeau krijgt: enkele uren plezier met een escorte. Het drietal beleeft een waanzinnige avond samen, die op unieke wijze in beeld is gebracht: de film lijkt in één lange take, dus zonder montage, opgenomen. Krachttoer! (In de zalen vanaf 13 februari)

Urbanus: de vuilnisheld

In 2019 wordt Urbanus 70 jaar, en dat zullen we geweten hebben. De verjaardag wordt nu al volop gevierd met een programma op één, en in februari pakt de komiek uit met zijn eerste volwaardige tekenfilm. De figuurtjes kennen we uit de strips, het verhaal gaat over een schimmige Rus die een jaar lang afval mag dumpen in Tollembeek, terwijl Urbanus zijn amoureuze zinnen zet op Juf Pussy. Met de stemmen van Urbanus zelf en o.a. Sven De Ridder, Ben Segers en Frances Lefebure. (In de zalen vanaf 27 februari)

Captain Marvel

Eindelijk! De eerste Marvel-film waarin de lakens worden uitgedeeld door een vrouw. Het zou best wel eens kunnen dat het legertje Avengers hun meerdere moet erkennen in Captain Marvel, een voormalige legerpilote die uitgroeit tot één van de krachtigste superhelden ooit. Oscarwinnares Brie Larson ("The room") is een heel intrigerende keuze voor de titelrol. (In de zalen vanaf 6 maart)

Coureur

Kenneth Mercken heeft er als wielrenner een interessant parcours op zitten. Hij liet de sport voor wat het was na dopingproblemen en ging film studeren. Met "Coureur" maakt Mercken zijn regiedebuut: een semi-autobiografisch relaas van een jonge wielerbelofte die de dromen van zijn fanatieke vader wil waarmaken en op stage in Italië met veel te veel verboden middelen experimenteert. Hoofdrol is voor Niels Willaerts, zelf ook wielrenner en een heel begenadigd acteur, zo blijkt. (In de zalen vanaf 13 maart)

Dumbo

Disney blijft verder grossieren in hun eigen archief (zie ook "The lion king" later dit jaar), en heeft nu de tekenfilmklassieker "Dumbo" uit 1941 herwerkt in zogenaamde live action. Het olifantje met de grote oren wordt, tegen alle verwachtingen in, de grote ster van een rondreizend circus. Dit belooft keurrijke, hartverwarmende cinema te worden, van de hand van meestercineast Tim Burton. (In de zalen vanaf 27 maart)

Avengers: endgame

In de mega-blockbuster "Avengers: infinity war" van vorig jaar heeft superslechterik Thanos de helft van de wereldbevolking, en ook van het team superhelden, uitgeroeid. De strijd die de overblijvende Avengers in deze sequel moeten aangaan, belooft waanzinnig episch te worden. De ultieme superhelden-film? Dat is waar Marvel voor gaat met wat in ieder geval één van de meest succesvolle films aller tijden zal zijn. (In de zalen vanaf 3 mei)

Rocketman

Na het grote succes van "Bohemian rhapsody", de film over Queen, zijn de verwachtingen nog hoger gespannen voor deze filmbiografie van Elton John. De Britse acteur Taron Egerton zet zich aan de piano, en hijst zich in de typische flamboyante kostuums, om zo Elton John te vertolken, van diens jonge jaren aan de Royal Academy of Music tot het fenomenale succes dat hij boekte samen met tekstschrijver Bernie Taupin. (In de zalen vanaf 29 mei)

Men in black: international

De vierde aflevering in de succesvolle "Men in black"-reeks is geen direct vervolg op de drie eerdere films, eerder een "spinoff" met een nieuw team dat in Londen is gevestigd. De alien-jagers worden nu vertolkt door Chris Hemsworth en Tessa Thompson, en zij moeten een mysterie oplossen dat hen naar alle uithoeken van de planeet brengt. (In de zalen vanaf 19 juni)

Toy story 4

Het was de perfecte filmtrilogie: de eerste "Toy story" uit 1995 werd heerlijk emotioneel afgesloten met de derde aflevering in 2010. Hopelijk kan Pixar dezelfde magie vatten met een vierde avontuur over Woody en Buzz Lightyear die nu bij een nieuw kindje wonen nadat Andy naar de universiteit ging. (In de zalen vanaf juni)

The lion king

Nog een tekenfilm die Disney in een nieuw jasje steekt. Met de modernste computertechnieken wordt het verhaal van leeuwenjong Simba fotorealistisch verteld. Regisseur is Jon Favreau, die eerder hetzelfde deed met het meer dan geslaagde "The jungle book". Donald Glover, James Earl Jones en Beyoncé voeren de glamoureuze stemmencast aan. (In de zalen vanaf juli)

Once upon a time in Hollywood

De langverwachte nieuwe film van Quentin Tarantino speelt zich af tegen de achtergrond van de moord op actrice Sharon Tate door de Manson-familie in 1969. Leonardo DiCaprio speelt een acteur, tevens de buurman van Tate, en Brad Pitt zijn stuntman. Er staat nog veel ander schoon volk op de affiche: Margot Robbie, Dakota Fanning, Lena Dunham, Bruce Dern en zelfs Al Pacino doen allemaal mee. (In de zalen vanaf augustus)

Torpedo

De producenten van "Patser" pakken in het najaar uit met wat een spectaculaire oorlogsfilm van eigen bodem belooft te worden. Sven Huybrechts debuteert als regisseur met dit verhaal van een bende Vlaamse rebellen die in 1943 met een gekaapte Duitse U-boot van de Congo naar Amerika moeten varen. In de hoofdrollen Koen De Bouw, Ella-June Henrard, Joren Seldeslachts en Gilles De Schryver. (In de zalen vanaf 23 oktober)

Frozen 2

De vele, heel vele fans van prinsessen Anna en Elsa kunnen eind dit jaar hun hart ophalen aan het langverwachte vervolg op "Frozen". Details over het nieuwe verhaal zijn er nog niet, maar dat het succes oorverdovend zal zijn, staat nu al vast. (In de zalen vanaf eind november)

Yummy

In wat wordt omschreven als de "eerste Vlaamse zombiefilm" reist een Vlaams koppel naar een plastische chirurgiekliniek in Oost-Europa. Maar dat zal hen slecht bekomen, want: zombies. Maaike Neuville, Bart Hollanders en Clara Cleymans mogen rennen voor hun leven. (In de zalen vanaf december)

Star wars: episode IX

De recente "Star wars"-trilogie wordt afgesloten met "Episode IX", opnieuw geregisseerd door J. J. Abrams die zulk wonderlijk werk had afgeleverd met "Episode VII: The force awakens" in 2015. Het verhaal van de nieuwe film wordt angstvallig geheim gehouden, we weten enkel dat het zich een jaar na "The last jedi" zal afspelen. (In de zalen vanaf eind december)

The laundromat

Topcineast Steven Soderbergh pakt uit met een politieke thriller over het uitlekken van de Panama Papers: het internationale schandaal van belastingontduiking door machtige zakenlui en politici dat in 2015 aan het licht kwam. De cast wordt aangevoerd door Meryl Streep, Gary Oldman, Antonio Banderas en Matthias Schoenaerts. (Later dit jaar te zien op Netflix)

The Irishman

Martin Scorsese goes Netflix. Zijn nieuwe epische gangsterprent, over de Bufalino maffiafamilie, kost, naargelang de bron, tussen de 150 en 200 miljoen dollar. Het is ook heel erg uitkijken naar de reünie van Robert De Niro en Al Pacino op het (in dit geval: kleine) scherm - al zal Netflix wegens het Oscarpotentieel de film wellicht ook in de bioscoop uitbrengen. (Later dit jaar te zien op Netflix)

10 aanraders op televisie

De dag

Heerlijke fictie van eigen bodem, geschreven door Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, en geregisseerd door Gilles Coulier en Dries Vos. Alles draait rond een gijzeling in een bankkantoor. De spannende dag wordt verteld met wisselende afleveringen: eerst een uur met de politie-actie buiten de bank en dan één binnen in het kantoor, zo 12 uur lang naar de ontknoping. (Sinds deze week te zien op Vier)

Escape at Dannemora

Achtdelige reeks, gebaseerd op ware feiten, over een merkwaardige ontsnapping uit de gevangenis van Dannemora in het noorden van de staat New York, anno 2015. Twee moordenaars konden toen ontsnappen met de hulp van een vrouwelijke gevangenismedewerker met wie ze allebei een seksuele relatie hadden. Die laatste wordt behoorlijk fenomenaal vertolkt door Patricia Arquette, die er onlangs een Golden Globe voor won. (Sinds deze week te zien op Canvas en op VRT NU)

Sex education

Wat een vreugd om te zien, deze komische reeks over een verlegen student die op zijn middelbare school seksadvies begint te geven tijdens geïmproviseerde therapiesessies. Hij haalt de mosterd bij zijn moeder, een flamboyante sekstherapeute, heerlijk vertolkt door Gillian Anderson. (Sinds deze week te zien op Netflix)

Undercover

De Belgische en Nederlandse politiediensten slaan de handen in mekaar voor de jacht op een Nederlandse gangster die aan het hoofd staat van één van de grootste XTC-netwerken ter wereld. Twee agenten gaan undercover, zoals de titel van de reeks belooft, en zij worden vertolkt door Tom Waes en Anna Drijver. Wij hopen op een sfeervolle misdaadreeks met internationale allures. (Vanaf het voorjaar te zien op één)

Game of thrones 8

Dit wordt, zonder enige twijfel, hét televisie-evenement van 2019. Het achtste en laatste seizoen van de best bekeken reeks ter wereld omvat slechts zes, maar wel extra lange afleveringen. Spektakel verzekerd, met nog grootsere actiesequenties, en de definitieve, wellicht heel bittere strijd om de ijzeren troon. Hier en daar wordt al gespeculeerd over een ultieme krachtmeting tussen Sansa Stark en Daenerys, de drakenkoningin. Vrouw(en) aan de macht dus, ook in de Zeven Koninkrijken. (Vanaf april te zien op HBO en bij ons op Play More, de precieze startdatum moet nog bekendgemaakt worden) 

Das Boot

Deze achtdelige TV-serie is de officiële sequel op de iconische duikbootfilm uit 1981. De actie speelt zich af op een nieuwe U-boot in het jaar 1942, met een bemanning die opereert vanuit het door de Nazi's bezette La Rochelle in Noord-Frankrijk. De reeks verpakt drama en woeste actie, en was eind vorig jaar in Duitsland een denderend succes. (Vanaf mei te zien op Canvas)

Big little lies 2

Wat een TV-feest was de zesdelige reeks over de moord op een kleuterschool in een welgestelde Californische enclave. Twee jaar nadat "Big little lies" de wereld veroverde, draven de dames, aangevoerd door Reese Witherspoon en Nicole Kidman, opnieuw op. Ze halen deze keer zelfs Meryl Streep aan boord. Meer mysterie en meer mommy wars, daar hopen wij op. (Wordt tegen de zomer verwacht op HBO, bij ons op Play More)

Stranger things 3

Ook deze zomer wordt het bingen geblazen, met het derde seizoen van de superhit op Netflix. Het wordt 1985 in het fictieve stadje Hawkins, waar het groepje tienervrienden alweer met allerlei paranormale toestanden wordt geconfronteerd. Het derde seizoen van "Stranger things" wordt naar verluidt ook een eerbetoon aan "Back to the future", die uitkwam in dat gezegende jaar 1985. (Vanaf 4 juli te zien op Netflix)

La casa de papel 3

Na het verrassende, maar o zo terechte succes van de Spaanse misdaadreeks "La casa de papel", bestelde Netflix binnen de kortste keren een derde seizoen over de gemaskerde bankovervallers. El Profesor en zijn team zinnen duidelijk op een nieuwe kraak, maar dat is dan ook het enige dat we te weten komen in de teaser-trailer. (Later dit jaar te zien op Netflix)

The crown 3

De ultieme prestigereeks op Netflix ging twee seizoenen lang over de beginjaren van de regeringsperiode van Queen Elizabeth. Het derde seizoen speelt zich af tussen 1964 en 1976, met een groter aandeel voor de kinderen van de koningin, vooral prins Charles. De Britse topactrice Olivia Colman neemt als Queen op middelbare leeftijd de fakkel over van Claire Foy. Dat wordt smullen, zoveel is zeker. (Eind dit jaar te zien op Netflix)

Meest gelezen