Videospeler inladen...

China geeft unieke beelden vrij: panoramafoto vanop de achterkant van de maan

De Chinese overheid heeft nieuwe beelden vrijgegeven vanop de achterkant van de maan. Het gaat om een panoramafoto van het maanoppervlak en een video waarin te zien is hoe ruimtesonde Chang'e-4 vorige week als eerste ooit succesvol op de achterkant van de maan landde.

De Chinese ruimtesonde Chang'e-4 heeft er zijn eerste week opzitten op de achterkant van de maan. Op 3 januari 2019 zetten de Chinezen als eerste ooit een onbemand ruimtetuig neer op de zijde van de maan die we vanop de aarde nooit te zien krijgen.

Meteen na de historische landing werd er al een eerste, scherpe foto naar de aarde gestuurd vanop het maanoppervlak. Intussen, één week later, hebben zowel de maanlander als de rover al veel meer foto's verzameld.

De lander stuurde meer dan 4.700 foto's door die gemaakt zijn tijdens de landing. De Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA heeft deze gebundeld tot een video van 12 minuten. Daarop is te zien hoe Chang'e-4 een zachte landing maakt op het maanoppervlak. 80 andere foto's zijn gebundeld tot één panoramafoto van 360 graden vanop de landingsplaats. Op die foto krijg je een goed zicht van het maanoppervlak en zijn enkele grote kraters te zien.

Videospeler inladen...

De Chinezen hielden hun ruimtemissie naar de achterkant van de maan lange tijd opvallend stil, waarschijnlijk uit angst voor een mislukking. China heeft dan ook veel minder ervaring met ruimtereizen dan de Amerikanen en de Russen.

Maar de Chinese overheid spreekt intussen toch officieel van een groot succes. China hoopt met deze missie te tonen dat het op weg is om een volwaardige ruimtenatie te worden.

Meest gelezen