Videospeler inladen...

Martin Fayulu vecht uitslag in Congo aan 

De Congolese oppositiekandidaat Martin Fayulu eist nu op zijn beurt de overwinning op van de presidentsverkiezingen en wil de officiële resultaten aanvechten bij het Grondwettelijk Hof. Fayulu baseert zich op de bevindingen van de katholieke bisschoppenconferentie. Die kent hem ruim 60 procent van de stemmen toe, terwijl de officiële winnaar Felix Tshisekedi zou stranden op 18 procent. 

De katholieke kerk verzamelde de gegevens via een breed netwerk van 40.000 waarnemers. Hun gezamenlijke conclusie is dat Fayulu de echte winnaar is van de Congolese stembusslag, met 61 procent van de stemmen. Dat is ruim 40 procent meer dan Tshisekedi en dan Emmanuel Ramazani Shadary, de man die door de regeringspartij van uittredend president Kabila naar voor was geschoven.

Voor Fayulu staat het daarom vast dat de verkiezingscommissie met de resultaten geknoeid heeft. Die commissie had Tshisekedi 38 procent toegeschreven, terwijl Fayulu met 34 procent als tweede eindigde. "Zij die zo dom geweest zijn om valse resultaten te publiceren, zullen we uitdagen," zei Fayulu op een meeting met honderden aanhangers in de hoofdstad Kinshasa. Morgenochtend trekt hij daarvoor naar het Grondwettelijk Hof. "Als je het gelijk aan je kant hebt, mag je niet thuis blijven zitten," zei hij nog. 

Martin Fayulu is een zakenman die de steun geniet van twee zwaargewichten uit de Congolese politiek: gewezen rebellenleider Jean-Pierre Bemba en voormalig provinciegouverneur Moise Katumbi. Daarmee staat hij stevig in het kamp van de anti-Kabila-oppositie. Ook Tshisekedi was een oppositiekandidaat, maar Fayulu verdenkt hem ervan dat hij het met Kabila op een akkoordje heeft gegooid. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over de Congolese verkiezingen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen