Koen Geens (CD&V): "We zijn volop bezig om de IS-kinderen uit Syrië terug te brengen"

Ons land werkt samen met internationale organisaties om Belgische kinderen uit Syrië terug te brengen. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De regering was al van mening dat de IS-kinderen teruggebracht moesten worden, maar de hele zaak komt in een stroomversnelling nadat een rechter de Staat verplicht had. 

Zo'n twee weken geleden besliste een rechter in kortgeding dat ons land verplicht 6 IS-kinderen met hun 2 moeders vanuit een Syrisch vluchtelingenkamp moet terughalen. De regering ging in beroep, omdat ze niet akkoord waren dat ook de moeders mee moesten. Maar de kinderen terughalen, wil de regering wél.

Al in 2017 besliste de regering dat kinderen van Syriëstrijders, die nog in Syrië zitten, terug naar ons land gehaald moesten worden, maar tot nu gebeurde er nog niets. Door de recente uitspraak in kortgeding komt de zaak nu in een stroomversnelling. "We zijn volop bezig om samen met internationale organisaties die kinderen uit Syrië terug te brengen", zegt minister van Justitie Geens (CD&V). 

"De Koerden vinden dit niet aangenaam omdat ze vinden dat de moeders ook mee moeten. Dat zal nu voorwerp zijn van onderhandelingen tussen Buitenlandse Zaken en de Koerdische regering. De onderhandelingen zitten al redelijk ver", zegt Geens. "De uitspraak gaat over 6 kinderen, maar in de regio zitten nog iets meer kinderen", aldus de minister.

Meest gelezen