Grensarbeiders ouder dan 65 krijgen werkloosheidsuitkering

Grensarbeiders die aan het einde van hun loopbaan werkloos zijn, hebben nu toch recht op een werkloosheidsuitkering in ons land in afwachting van het pensioen.

Een grensarbeider die aan het einde van zijn carrière zonder werk valt, viel in het verleden vanaf zijn 65ste terug op een klein pensioen in België in afwachting van het volledig pensioen in een buurland. “Dat pensioen stelde weinig voor,” zegt Jos Poukens van de Christelijke vakbond. “Dat werd berekend op het aantal jaren dat de grensarbeider werkloos was.”

Pensioenleeftijd schuift op

Het probleem was het grootst voor grensarbeiders die in Nederland hebben gewerkt. Daar wordt de pensioenleeftijd geleidelijk opschoven tot 67 jaar in 2021. In België is dat pas in 2030, met een tussenstap van 66 jaar in 2025.

In ons land valt het recht op een werkloosheidsuitkering in principe weg vanaf 65 jaar. Nu is die regelgeving aangepast. “Grensarbeiders krijgen een werkloosheidsuitkering om de periode tot aan het pensioen te overbruggen,” zegt Poukens.

Voorwaarden

De grensarbeiders moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze kunnen aantonen dat ze minstens 15 jaar als grensarbeider hebben gewerkt, dat ze een hoofdverblijfplaats in België hebben en dat ze daar minstens één keer per week moesten zijn.

Meest gelezen