© Hitoshi Yamada / Andia.fr

Japanse autobouwer Honda sluit fabriek in Engeland zes dagen, wegens brexit

De Japanse autobouwer Honda staakt zes dagen lang de productie in zijn fabriek in Swindon, in Zuid-Engeland. Honda vreest dat douanecontroles na een harde brexit de productie zullen belemmeren.

Honda neemt de maatregel zodat hij zich "kan aanpassen aan de mogelijke gevolgen van  logistieke  problemen aan de grens". Als het Britse Lagerhuis komende dinsdag het brexitakkoord  verwerpt dat Theresa May heeft gesloten met de Europese Unie, dan is de kans groot dat er op 29 maart een harde brexit komt, met douanecontroles in de havens en aan de grens.

North Sea Port Gent

In de Hondafabriek in Swindon werken drieduizendvierhonderd mensen. De auto's die in Swindon geproduceerd worden, worden via North Sea Port, de fusie van de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen, verscheept naar de rest van Europa. Het is niet duidelijk of de sluiting van de fabriek in Engeland ook gevolgen zal hebben voor het logistieke centrum in de Gentse Kanaalzone.

Japanse premier waarschuwt

Samen met Toyota is Honda is een van de duizend Japanse bedrijven met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk. Gisteren waarschuwde de Japanse eerste minister Abe, op bezoek in Londen, zijn Britse ambtsgenoot Theresa May voor de gevolgen van een harde brexit.

AFP or licensors

Meest gelezen