Klein kevertje richt ravage aan in natuurgebied in Hoogstraten

In natuurgebied Den Rooy in Hoogstraten zit een kevertje met een grappige naam: de letterzetter. Maar ondanks het kleine formaat mag je het beestje niet onderschatten. Het kevertje veroorzaakte al heel wat schade aan enkele naaldbomen in het natuurgebied.

Tientallen sparren

Het kevertje heeft tientallen sparren in het natuurgebied in Hoogstraten aangetast. De letterzetter gaat zorgvuldig te werk: Eerst legt het beestje haar eitjes in de boomstam en zodra die eitjes uitkomen, graven de larven gangen in de boom. Als je de boom doormidden zou snijden, lijken die gangen op letters. Vandaar de naam letterzetter.

(Lees verder onder de foto)

Aangetaste bomen kappen

"De kevertjes zijn vorig jaar het domein binnengeraakt nadat heel wat fijnsparren waren omgewaaid door storm", vertelt Stijn Leestmans van Natuurpunt. "Door de droge zomer kunnen de letterzetters binnendringen in de bomen en worden ze zo aangetast.
"Als de kever de stam helemaal uitgehold heeft, is die boom op sterven na dood. In een paar maanden tijd zou de letterzetter zo bijna het hele gebied kunnen aantasten."

Natuurpunt wil zo snel mogelijk de aangetaste bomen kappen, ze moeten daarvoor wel eerst een kapvergunning krijgen.

Meest gelezen