Kunstenaar Ai Weiwei kiest blote voeten van 1.000 Rohingya als symbool voor VN-vlag

De mensenrechten zijn een belangrijk thema in het werk van Ai Weiwei, een van de invloedrijkste kunstenaars van dit tijdsgewricht. In juni vieren de Verenigde Naties "70 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens". De VN vroeg aan Ai Weiwei (°1957) om een vlag te ontwerpen. De kunstenaar deed inspiratie op in een vluchtelingenkamp voor Rohingya.  

Ai Weiwei gelooft onvoorwaardelijk in mensenrechten. Dat zei hij in een interview met CNN. Met argusogen ziet hij hoe niet alleen dictaturen als zijn eigen China, maar ook westerse democratieën de mensenrechten schenden of uithollen. Voor Ai Weiwei moet net het omgekeerde gebeuren: vasthouden aan de verklaring, de mensenrechten actualiseren, uitbreiden en aanpassen aan nieuwe omstandigheden, onder meer klimatologische problemen en schendingen van de privacy.  

De tenen van de Rohingya

Ai Weiwei bezocht vluchtelingenkampen in Afrika en Bangla-Desh. Dat arme Aziatische land vangt zo goed als het kan bijna een miljoen Rohingya op, moslim-vluchtelingen uit Myanmar, of Birma. Het viel Ai Weiwei op dat iedereen in het kamp blootsvoets loopt, kinderen, vrouwen, allen. 

Een blote voet is een sterk symbool. "Vluchtelingen stemmen met hun voeten", schreef Bertolt Brecht. Ai Weiwei nam een afdruk van 1.000 voeten van Rohingya en maakte er een gemene deler van voor een ontwerp dat nu op lichtblauwe achtergrond de VN-mensenrechtenvlag wordt.  

't Is van mijn voeten!

In juni, als "De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens" exact 70 jaar oud is, moet de vlag overal ter wereld wapperen. Daarna wordt ze uitgedeeld aan scholen, ziekenhuizen, sociale en culturele centra. 

Voor Ai Weiwei zijn mensenrechten en de menselijke waardigheid één en ondeelbaar. En ze gelden voor de hele mensheid. Politici mogen die 2 elementen niet scheiden, en niet aan het begrip mensenrechten tornen. In moeilijke tijden proberen politici altijd de mensenrechten opzij te zetten of te relativeren. Tot slot van het interview op CNN noemde Ai Weiwei de muur die president Trump wil bouwen aan de Mexicaanse grens een schandalige schending van de mensenrechten. 

Meest gelezen