Zoran Zaev, premier van Macedonië, na de stemming in het parlement
AP

Macedonië nu ook grondwettelijk herdoopt tot "Noord-Macedonië"

Macedonië heet voortaan officieel de republiek Noord-Macedonië. Het parlement heeft daarvoor de grondwet gewijzigd. De naamskwestie vertroebelde de relaties met buurland Griekenland. In juni vorig jaar sloten de Griekse en Macedonische premier een compromis, dat vandaag in Skopje dus groen licht kreeg van het parlement. Maar nu de Grieken nog. 

Het bleef spannend tot op het laatst. Voor een goedkeuring van de grondwetswijziging was een tweederdemeerderheid vereist van 80 stemmen. Het werden er uiteindelijk 81. De 29 andere parlementsleden bleven weg uit de vergadering en werden genoteerd als onthoudingen. Zonder steun van de oppositie had de Macedonische premier Zaev, die aandrong op een goedkeuring, zijn slag niet thuis gehaald.

AFP or licensors

Alexander de Grote

Dat de voormalige Joegoslavische republiek de naam "Macedonië" droeg, wekte al decennia wrevel en verontwaardiging bij de Griekse zuiderburen. Er is immers ook een regio in het noorden van Griekenland die zo genoemd wordt (al is die sinds 1987 administratief onderverdeeld in West-Macedonië, Centraal-Macedonië en Oost-Macedonië & Thracië). De bekendste Macedoniër uit de geschiedenis was ongetwijfeld Alexander de Grote, en voor de Grieken kan er geen twijfel over bestaan dat die thuishoort in de roemrijke Griekse geschiedenis. 

Bovendien laten de Balkanoorlogen van honderd jaar geleden tot op vandaag nog gevoelens van wantrouwen na in de regio. Als die voormalige Joegoslavische republiek zich zomaar de naam "Macedonië" kan toeëigenen, zo vrezen sommige nationalistische Grieken, wie garandeert dan dat het land vroeg of laat geen territoriale ambities zal laten gelden en de Griekse Macedoniës niet zal willen inpalmen? De naamskwestie verzuurde de relatie tussen de twee buren dermate, dat Griekenland ook de toetreding van Macedonië blokkeerde zolang die naam niet veranderd was.   

AFP or licensors

Macedonisch groen licht, nu de Grieken nog

In beide landen voerden de radicaalste nationalistische krachten zware druk uit op de leiders om niet toe te geven. Maar de Griekse premier Alexis Tsipras en de Macedonische premier Zoran Zaev vonden toch een compromis. Met "Noord-Macedonië" zou de geografische situering van het land duidelijk begrensd zijn, terwijl de naam zelf niet volledig hoefde te worden geschrapt. Het akkoord werd in juni vorig jaar door beide premiers boven de doopvont gehouden bij het meer van Prespa, pal op de grens tussen beide landen.  

De stemming in het Macedonische parlement over de grondwetswijziging was een cruciale horde in de vereiste wettelijke procedure. Nu moet ook het Griekse parlement nog akkoord gaan. Daar zou het akkoord alsnog kunnen worden weggestemd, want de regering-Tsipras heeft ofwel de steun nodig van zijn nationalistische coalitiepartner ANEL (Onafhankelijke Grieken), ofwel van tenminste zes oppositieleden. De nationalisten laten verstaan dat het compromis voor hen nog altijd onverteerbaar is, en ook de grootste oppositiepartij Nea Dimokratia verzet zich. Het risico is heel reëel dat de kwestie tot de val van de regering zal leiden en tot vervroegde verkiezingen, al dan niet op 26 mei, wanneer de Grieken ook Europees naar de stembus gaan. 

De Macedonische premier Zoran Zaev en de Griekse premier Alexis Tsipras in juni 2018
AFP or licensors

Meest gelezen